01/11/2014

Animatiefestival KLIK! barst los op 4 november 2014

Volgende week barst het KLIK! Amsterdam Animation Festival weer los. Zes dagen lang kun je je in het EYE Filmmuseum laten onderdompelen in de immer verrassende wereld van de animatie.

KLIK! 2014Het thema is dit jaar Boys, Girls & Beyond! Dat zorgt voor enkele bijzondere filmprogramma’s waarin de grens tussen mannen en vrouwen vervaagt en er wordt gelachen met stereotypes. Aansluitend vinden er ook gesprekken plaats over gender in animatie: Zijn Sesamstraat-vrienden Bert en Ernie homo en is Merida uit Brave stiekem lesbisch? En is dat eigenlijk wel belangrijk?

Uiteraard ontbreken ook de jaarlijkse competities niet. Er worden talloze korte films uit Europa gedraaid (zowel van professionals als van studenten) en er zijn afzonderlijke vertoningen met politiek getinte creaties en opdrachtwerk (met onder andere videoclips en promotiefilms). Eveneens een vaste waarde – en altijd een aanrader! – zijn de Dutch Delights, een compilatie met werk van Nederlandse bodem.

Song of the SeaOp het programma staan daarnaast mooie premières zoals Song of the Sea, de langverwachte tekenfilm van regisseur Tomm Moore (The Secret of Kells), Walt Disneys korte film Feast (vast een Oscarkandidaat) en I Know That Voice, een documentaire over stemacteurs van wie je misschien niet de naam maar zeker wel de stem kent.

Voor de animators en geïnteresseerden zijn er bijbehorende activiteiten die dieper ingaan op de films uit de selectie. Zo komen art director Adrien Merigeau en producent Ross Murray vertellen over het ontwikkelen van het verhaal en het design van de handgetekende  prent Song of the Sea. Josh Staub (visual effects supervisor van Feast) en Dawn Ernster (Disney’s Director Talent Development) geven een masterclass en strooien met tips voor je portfolio. Wie meer over het reilen en zeilen van Pixar wil weten, kan terecht bij een presentatie van Michael B. Johnson (engineering lead Monsters University).

Trippel Trappel: DierensinterklaasInteressant van eigen bodem: een blik op de productie van de Nederlands-Belgische tekenfilm Trippel Trappel met regisseurs Albert ’t Hooft en Paco Vink en background supervisor Inge Daveloose.

Daarnaast staan Nederlandse stemacteurs eens uitzonderlijk in de schijnwerpers tijdens een panel over de unieke manier van acteren zonder je lichaam te gebruiken. Ook het werk van jonge talenten uit Nederlandse animatiescholen (AKV | St. Joost, ArtEZ, WDKA, HKU) wordt kort voorgesteld en er zijn sessies met het Stimuleringsfonds en de crowdfundorganisatie CineCrowd.

Al het bovenstaande en nog veel meer leuks gaat door in Amsterdam van 4 tot en met 9 november 2014. Uitgebreide informatie over de programmatie en de feestjes vind je op deze website. De onderstaande leader voor het festival werd gemaakt door Job, Joris & Marieke.

Leader voor KLIK! 2014

Geplaatst door onder Festivals, Nederland