08/10/2014

Lastman-strip krijgt geanimeerde prequel

Elk jaar verzamelen honderden Europese producenten, regisseurs, distributeurs en andere professionals zich op Cartoon Forum om partners te vinden voor nieuwe animatieseries. Op de 25e editie in Toulouse werden dit jaar ruim tachtig projecten voorgesteld. De interessantste daarvan worden de komende dagen op Animatieblog gepresenteerd.

Cover eerste stripalbum LastmanHeus niet alle animatieseries hoeven brave verhaaltjes voor kinderen te vertellen en dus wordt er gewerkt aan Lastman. Dat is een geanimeerde serie die gebaseerd is op de gelijknamige stripreeks van Yves Balak, Mickaël Sanlaville en Bastien Vivès. Een aantal van hun overduidelijke inspiraties zijn actievolle machofilms uit de jaren tachtig, stoere manga en coole vechtgames. Van de strips zijn momenteel zes albums uitgegeven. Aanrader: je kunt ze online lezen (in het Frans).

Het voorsmaakje dat we te zien kregen (een animatic, waaruit je enkele plaatjes in dit bericht vindt), beloofde een stoere choreografie van bikkelharde gevechten, overgoten met avontuur en een vleugje magie. In plaats van een rechtstreekse adaptatie wordt de serie een prequel die de belevenissen volgt van Richard Aldana – ongeveer tien jaar voor de gebeurtenissen in de strips.

Poster voor serie LastmanRichard is een jonge bokser uit Paxtown, een stad vol misdaad en corruptie. Wanneer zijn vriend en coach Dave wordt vermoord, blijft hij alleen achter met diens mysterieuze dochter Siri. Al snel worden de twee opgejaagd door een vreemde sekte en belanden ze in een spannend avontuur op zoek naar de sleutel naar de Valley of Kings: de legendarische trofee van de FFFC (Fist Fight Funeral Cup), een toernooi voor vechters. Wanneer de realiteit en de sprookjeswereld samenvloeien, barst een hevige strijd los tussen goed en kwaad.

Regisseur van het project is Jérémie Périn. Hij is een Franse animator van wie je eerder al enkele korte films kon bekijken op onze site, waaronder Fantasy (een horrorfilmpje over enkele tieners die ‘s nachts een zwembad binnendringen) en Truckers Delight (een komische videoclip over een geile trucker). Hij schrijft de scripts samen met Laurent Sarfati en stripmaker Balak.

Dave in LastmanOp sommige zaken wordt bespaard: veel vijanden dragen maskers, zodat ze geen verschillende gezichten hoeven te animeren, en wanneer personages in een auto rijden, bestaat het decor enkel uit voorbijflitsende kleuren. Er zal ook niet te veel beweging zijn als het niet nodig is.

Toch wordt er naar een hoogstaand esthetisch resultaat gestreefd. Want, zo klonk het tijdens de presentatie, Lastman moet een reeks voor adolescenten en volwassenen worden waarmee de makers andere zenders jaloers willen maken. Reken maar op rollende spierballen en gewelddadige demonen!

Richard in LastmanProducent Everybody On Deck vertelde dat het de bedoeling is om 26 afleveringen van 13 minuten volledig in Frankrijk te maken. Animatiestudio Je Suis Bien Content speelt daarin een belangrijke rol. Van de zender France 4 en nationale filmfondsen kreeg Lastman alvast de (financiële) steun. Het budget bedraagt 3,6 miljoen euro, waarvan de makers nog maar 20% zoeken. Het resultaat wordt in het eerste trimester van 2016 verwacht.

Geplaatst door onder Series