05/10/2014

Maffe ridderavonturen in Pigeons and Dragons

Elk jaar verzamelen honderden Europese producenten, regisseurs, distributeurs en andere professionals zich op Cartoon Forum om partners te vinden voor nieuwe animatieseries. Op de 25e editie in Toulouse werden dit jaar ruim tachtig projecten voorgesteld. De interessantste daarvan worden de komende dagen op Animatieblog gepresenteerd.

Afbeelding uit pilot voor animatieserie Pigeons and DragonsEen van de leukste projecten was Pigeons and Dragons, een serie van twee nieuwkomers in de Franse animatiesector: La Blogothèque Productions en Everybody On Deck. In tegenstelling tot wat je op het eerste gezicht zou verwachten, is de reeks bedoeld voor (jonge) volwassenen.

Pigeons and Dragons is een middeleeuwse avonturenserie die vol absurde grappen en zwarte humor zit. Hoofdpersonages zijn de gele leider Gerard, de blauwe ridder Francis en de rode spierbundel Maurice. Een koning, een tovenaar en een andere eigentijdse figuren ontbreken uiteraard niet.

Afbeelding uit pilot voor animatieserie Pigeons and DragonsDe verhalen draaien om drie ridders die op de zenuwen van hun koning werken. Om van de sukkels af te komen, beveelt hij hen om “buiten te gaan kijken of hij daar is”. De ridders tuinen erin en gaan op pad. Wat volgt is een epische queeste.

Op zoek naar hun meester doorkruisen de ridders de hele wereld en belanden ze in allerlei gekke situaties. Nieuws over heldendaden gaan als een lopend vuurtje door het land dankzij kleine, blauwe duiven die berichten verspreiden (een primitieve parodie op Twitter). Jaloers op de dappere belevenissen van andere ridders, gaan de drie ook op zoek naar avontuur en glorie.

Afbeelding uit pilot voor animatieserie Pigeons and DragonsBedenker en regisseur Nicolas Rendu toonde ons een aantal komische fragmenten. Meteen wanneer de ridders willen vertrekken, staan ze al voor een gesloten poort. De bewaker wil hun niet laten passeren omdat hij de vorige avond niet was uitgenodigd op hun afscheidsfeestje. Een grappige discussie volgt en een weinig roemrijk gevecht later kunnen de ridders uiteindelijk aan hun reis beginnen.

Alles zag er goed uit en het grote voordeel is dat de karakters en sets relatief makkelijk te maken zijn. De figuren hebben bijna allemaal dezelfde basisvorm die nadien een beetje wordt aangepast. Ze hebben geen bewegende ogen, lippen of ledematen, waardoor ze eenvoudig te animeren zijn (ze lopen niet echt, maar hobbelen meer). De komische avonturen van de ridders worden met maffe, minimalistische animaties uitgebeeld. Je zou het resultaat enigszins kunnen vergelijken met de al even hilarische belevenissen van Cowboy en Indiaan uit Panique au Village. De plaatjes in dit bericht geven alvast een eerste indruk.

Afbeelding uit pilot voor animatieserie Pigeons and DragonsOpvallend is dat er ook een interactief luik aan de reeks verbonden is. De bedoeling is om kijkers inspraak te geven en eventueel via internet te laten stemmen over het karakter en uiterlijk van een schurk die de ridders ontmoeten. Als het publiek een driftkop met een grote snor wil, dan krijgen ze die. Het plan is om 30 afleveringen van 3 minuten te maken met stop-motionanimatie. Daarvoor hebben de makers een bescheiden budget nodig: 1,46 miljoen euro, waarvan ze al 60% hebben verzameld met hulp van de Franse coproducent Arte. Voor het overige deel van de financiering zoeken de makers nog coproducenten en distributeurs. Ze hopen de productie in het eerste semester van 2015 te starten en de eerste afleveringen uit te zenden in september 2015.

Geplaatst door onder Series