27/09/2014

Zaramella plant The Tiniest Man in the World-serie

Elk jaar verzamelen honderden Europese producenten, regisseurs, distributeurs en andere professionals zich op Cartoon Forum om partners te vinden voor nieuwe animatieseries. Op de 25e editie in Toulouse werden dit jaar ruim tachtig projecten voorgesteld. De interessantste daarvan worden de komende dagen op Animatieblog gepresenteerd.

The Tiniest Man in the World (stop-motionserie van Juan Pablo Zaramella)Juan Pablo Zaramella is een bekende animator en illustrator uit Argentinië. Zijn recentste korte film, Luminaris (hier te bekijken), won wereldwijd meer dan driehonderd prijzen op festivals. Naast Onión (een gloednieuwe, korte film die stop-motionanimatie met live action combineert) werkt hij achter de schermen ook aan de serie El Hombre más Chiquito del Mundo (The Tiniest Man in the World).

Centraal staat de kleinste mens ter wereld: een mannetje van amper vijftien centimeter. De serie laat alles uit zijn standpunt zien. Ondanks zijn kleine grootte leeft hij in een heel gewone wereld die bevolkt wordt door echte mensen. Ook zijn moeder is een normale vrouw.

De avonturen die hij beleeft zijn eigenlijk alledaagse gebeurtenissen die voor normale mensen niets voorstellen, maar voor het hoofdpersonage een heuse uitdaging zijn. Enkele hongerige muggen verjagen is net als vechten met bloeddorstige vampiers en ook katten zorgen vaak voor gevaar. Verder houdt hij zich bezig zoals iedereen: een filmpje kijken, vrouw verleiden, verjaardag vieren, marathon lopen, in een kauwgum trappen, op vakantie gaan, bloed geven, sporten, met een zere kies bij de tandarts zitten…

The Tiniest Man in the World (stop-motionserie van Juan Pablo Zaramella)Regisseur van het project is Zaramella, die de verhalen ook zelf bedenkt en schrijft. De Franse studio Les Films de l’Arlequin is als producent aan de reeks verbonden. Oorspronkelijk zou The Tiniest Man in the World een reeks van 26 afleveringen van 1 minuut worden, maar hij heeft zo veel inspiratie dat het ondertussen de bedoeling is om 56 of misschien wel 104 episodes te maken. Qua persoonlijkheid hoef je niet te veel diepgang te verwachten, humor is het belangrijkste aspect in de korte films.

Om het realistisch te houden, dient de echte wereld als decor, waarin de pop van het mannetje met stop motion-animatie tot leven wordt gebracht. Af en toe ontmoet hij ook echte mensen, al zijn dat veeleer figuranten van wie je nooit het gezicht krijgt te zien. Meestal is alleen een hand, een been of een schouder in beeld.

Veel episodes zijn eigenlijk korte momenten uit het leven van de regisseur. Hij doet overal inspiratie op. Zelfs net voor zijn presentatie op Cartoon Forum had hij nog enkele nieuwe ideeën verzonnen toen hij een agent het verkeer zag regelen. Een hectische gebeurtenis die voor het slecht zichtbare mannetje nog moeilijker is… tot hij op het idee komt om zich voor de helft groen en de helft rood te schilderen, net als de lichtgevende figuurtjes in een verkeerslicht. De sterkte van de reeks, zo vertelde Zaramella, is dat het hoofdpersonage alles normaal vindt en doet alsof er niets aan de hand is.

The Tiniest Man in the World (stop-motionserie van Juan Pablo Zaramella)Met grappige verhalen, herkenbare situaties en een schattig kleifiguurtje mikt de reeks op de hele familie. Mooi meegenomen is dat kinderen zich volgens de makers aangesproken zullen voelen omdat zij zich ook wel eens de kleinste man ter wereld voelen. De afleveringen bevatten geen dialoog (het mannetje ‘praat’ af en toe met klanken), waardoor ze gemakkelijk in verschillende landen kunnen worden uitgezonden.

Tijdens de voorstelling kregen we alvast enkele leuke afleveringen te zien. In Economic Class reist het mannetje naar Parijs door zich in een enveloppe op te sturen en in Café blijft hij dagenlang wakker nadat hij een volledige kop koffie opslurpt (zie foto van het mannetje met bloeddoorlopen ogen). De andere plaatjes bieden een voorsmaakje van Toilet, waarin hij over het hoofd wordt gezien door een andere wc-bezoeker.

Geplaatst door onder Series