22/09/2014

Nominaties voor Europese Animatiefilm 2014

Elk jaar bekronen de European Film Awards de beste bioscoopproducties van Europese bodem. Dit jaar zijn opnieuw drie films genomineerd voor de Beste Animatiefilm. De nominaties werden gekozen door een commissie die bestaat uit twee European Film Academy-bestuursleden, respectievelijk de Israëlische producent Marek Rozenbaum en de Italiaanse producent Roberto Cicutto, en drie vertegenwoordigers van de Europese CARTOON-organisatie: Doris Cleven (Belgische directrice van het bekende Anima-festival), Wolfgang Spindler (Franse journalist van Euronews) en Caroline Cor (Franse productieanalist van CNC).

De drie genomineerde animatiefilms zijn:

The Art of HappinessThe Art of Happiness
Regie: Alessandro Rak
Land: Italië

Vroeger vormde taxichauffeur Sergio een succesvol muzikaal duo met zijn broer Alfredo, maar de twee raakten van elkaar vervreemd toen Alfredo besloot om als monnik te gaan leven in de bergen van India. De verhalen van de passagiers die in zijn taxi stappen en door Napels rijden, doen Sergio terugdenken aan zijn broer.

Jack and the Cuckoo-Clock HeartJack and the Cuckoo-Clock Heart
Regie: Mathias Malzieu en Stéphane Berla
Land: Frankrijk en België

Het bevoreren hart van Jack, die geboren wordt op de koudste dag in de geschiedenis, wordt vervangen door een klok. Die prothese werkt prima zolang hij rustig blijft, de wijzers niet aanraakt en niet verliefd wordt. Dat laatste wordt echter een probleem wanneer hij de charmante straatzangeres Miss Acacia ontmoet.

MinusculeMinuscule – Valley of the Lost Ants
Regie: Thomas Szabo en Hélène Giraud
Land: Frankrijk en België

De komische familiefilm laat zien hoe een heldhaftig lieveheersbeestje en een groepje zwarte mieren een kostbare doos vol suikerklontjes naar het mierennest willen brengen. Onderweg moeten ze allerlei vijanden trotseren, waaronder een gemene kolonie rode mieren die het ook op de lekkere schatkist gemunt.

Voorspelling: Sterke Belgische aanwezigheid, maar Italiaanse favoriet

Binnenkort kunnen de ruim 3.000 leden van de European Film Academy stemmen op hun favoriet. Opvallend is dat twee van de drie genomineerde films deels in België werden gemaakt. Jack werd geanimeerd bij Walking the Dog en Minuscule bij Nozon. Beide animatiestudio’s zijn gelegen in Brussel.

Jack heeft een aparte look en Minuscule wist zonder dialogen toch te boeien, maar volgens mij gaat de overwinning straks naar Happiness. Dat is immers de meest volwassen prent van de drie en ook de meest ontroerende, waarin de verwaterde relatie tussen twee broers op een knappe wijze wordt verteld.

Ondanks de sterke, Belgische aanwezigheid, vermoed ik dat het straks Italië is die met de prijs aan de haal gaat. Het antwoord kennen we op zaterdag 13 december 2014. Dan wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in Riga (Letland).

Geplaatst door onder Awards, België, Films