03/08/2014

Vlaamse Ultrakort-films op tv: 12 Minuten over Vrede

De voorbije vijf jaar is het Ultrakort-initiatief een begrip geworden in Nederland. Gesteund door het Nederlands Filmfonds, bioscoopketen Pathé en SNS REAAL Fonds krijgen vier Nederlanders elk jaar 50.000 euro om een korte film van twee minuten te maken die in de bioscoop verschijnt. Vorige editie bereikten de filmpjes in totaal meer dan 2,5 miljoen kijkers.

Vrede van Roman KlochkovOm de ‘Groote Oorlog‘ te herdenken die honderd jaar geleden begon, besloten het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) een gelijkaardig initiatief te lanceren: 12 Minuten over Vrede. Na een oproep in 2012 kregen twaalf animatiefilmpjes groen licht, geselecteerd uit ruim zeventig inzendingen. Voor elke korte film van één minuut stond een budget van maximaal 30.000 euro ter beschikking. De productie gebeurde bij Vlaanderens bekendste studio’s, waaronder Beast Animation, Creative Conspiracy, Lunanime en Walking the Dog. Later in 2014 ging het VFL op zoek naar twaalf dichters die een bijbehorende tekst voor de afgewerkte films wilden schrijven.

Daddy Went. Daddy Did van Joost Jansen en Thomas CeulemansBioscoopketen Kinepolis steunt het project en vertoont de Vlaamse animatiefilmpjes op het witte doek. In schril contrast met Pathé, waar de Nederlandse Ultrakort-films straks voorafgaan aan gigantische toptitels zoals Guardians of the Galaxy en The Hunger Games 3, worden de Vlaamse Ultrakort-films gekoppeld aan kleinere publiekstrekkers voor de ‘meerwaardezoeker’ zoals American Hustle en August: Osage County. Heldere informatie over welke filmpjes waar en wanneer te zien zijn, is nergens online te vinden. Dat is jammer, want er zitten heel wat knappe animaties bij.

Gelukkig is Canvas een van de partners van 12 Minuten over Vrede (wél een verbetering ten opzichte van Nederland). Vanaf maandag start de Belgische publieke omroep met het uitzenden van de twaalf Vlaamse Ultrakort-films. Elke avond (behalve zondag) wordt een animatiefilmpje vertoond, gevolgd door een lezing van het bijbehorende gedicht.

Kinderspel van Britt Raes en Bert Van HauteDie poëzie kun je gerust overslaan. Niet alleen omdat ik die dingen zelf nogal arty-farty vind, maar vanwege twee redenen. Ten eerste werden de gedichten niet in samenspraak met de animators gemaakt, waardoor een verband vaak ontbreekt. Ten tweede kreeg het VFL volgens het persbericht te veel slappe, ondermaatse inzendingen binnen waardoor het zelf alsnog op zoek moest naar geschikt, reeds bestaand werk. Al sinds de eerste oproep heb ik nooit begrepen waarom er een poëtisch luik aan de animatiefilms moest worden gekoppeld. Om de animaties tot ‘volwaardige kunst’ te verheffen? Ik heb ze allemaal gezien en de films hebben niets extra nodig om ervan te genieten. Enfin, terug naar de animaties.

Charge! van Gerrit BekersDe Ultrakort-films zelf mag je absoluut niet missen. Jong talent en bekende namen werkten hard en gingen de uitdaging aan om op amper één minuut een goed verhaal te vertellen. Zoals iedere festivalganger weet, zitten er altijd wel een paar missers in het programma, maar gemiddeld ligt het niveau erg hoog. Hoewel de Eerste Wereldoorlog centraal staat, spelen niet alle filmpjes zich letterlijk op het slagveld af; een woonkamer of speeltuin dienen evengoed als arena. Qua inhoud, stijl en techniek verschillen de films erg hard van elkaar: van vrolijke, gave computeranimaties tot donkere, ruwe potloodtekeningen. Oorlog in alle variaties, van slapstick tot bittere ernst.

Een Strijd om Vrede van Joost JansenEr zijn te veel filmpjes om ze allemaal op te noemen, maar hier volgen enkele persoonlijke favorieten. Een Strijd om Vrede (van Joost Jansen) is een bijzonder knappe film waarvoor digitale tv-recorders zijn uitgevonden. Wat je tien keer opnieuw gaat willen bekijken om nieuwe zaken op te merken, is een indrukwekkende ‘morphing’ waarin allerlei brute oorlogstaferelen zich voor je ogen transformeren. Vrede (van Roman Klochkov) is een dierlijke tekenfilm waarin goed wordt gespeeld met verwachtingen. In Kinderspel (van Britt Raes en Bert Van Haute) wordt de zware, volwassen strijd dan weer op een luchtige, kinderlijke manier uitgebeeld. Charge! (van Gerrit Bekers) laat zien hoe twee vijandige soldaten een danschoreografie uitvoeren (in een pittig, lang shot). Fans van festivalfavoriet Oh Willy… krijgen in Otto een bloederige, stoffen kant van Marc James Roels en Emma De Swaef te zien. Ook de propagandafilm Daddy Went. Daddy Did (van Joost Jansen en Thomas Ceulemans) verdient een vermelding vanwege de creatieve, traumatische uitvoering.

Onderaan vind je een trailer met fragmenten uit alle films, maar gezien de lengte van de korte films bevat die video onvermijdelijk een aantal spoilers. Geloof me op mijn woord en kijk de korte animatiefilms straks meteen op tv. Het eerste niet te missen filmpje, Een Strijd om Vrede, verschijnt op Canvas op maandag 4 augustus 2014 om 22.27u. De overige Ultrakort-films worden de daaropvolgende dagen uitgezonden, meestal rond 22u30. De juiste tijden vind je op deze website, waar ook de gedichten al online staan.

Trailer voor 12 Minuten over Vrede

Geplaatst door onder België, Eigen bodem, Films, Trailers, Tv-gids