20/04/2014

Pim & Pom: een avontuur op Nederlandse bodem

Na de veelbekroonde televisieserie hebben Pim en Pom, de katten van Mies Bouhuys en Fiep Westendorp, hun zinnen gezet op het grote witte doek. Met de muzikale tekenfilm Pim & Pom – Het Grote Avontuur maakten zij deze maand hun bioscoopdebuut (zie trailer).

Pim & Pom - Het Grote AvontuurPim en Pom zijn elkaars beste vrienden en wonen samen bij hun baasje de Vrouw. Als de nichtjes Treesje en Sjaantje op bezoek komen, nemen ze de poezen mee naar het park voor een picknick. Zij willen dolgraag de katten zelf houden en bedenken daarvoor stiekem een plan. Als Pim en Pom weten te ontsnappen aan de nichtjes, verdwalen ze en moeten ze samen op straat overleven. Daar ontmoeten ze een straatkattenbende die hun vriendschap op de proef stelt.

De langspeelfilm van Nederlandse bodem heeft sinds zijn première veel lof mogen ontvangen van journalisten en festivals. Daar gingen dan ook jaren van voorbereiding aan vooraf. De film was niet alleen een avontuur voor de katten, maar ook voor de makers, want met uitzondering van assistent-regisseur Hans Walther (regisseur van Sprookjesboom de Film) was de rest van de crew, onder wie regisseur Gioia Smid, onervaren op het gebied van bioscoopfilms. Een groot deel van het jarenlange traject werd besteed aan het script, wat aan het eindresultaat af te zien is; het verhaal zit stevig in elkaar en verveelt geen moment.

Pim & Pom - Het Grote AvontuurVanzelfsprekend is de stijl van de langspeelfilm gebaseerd op de tekeningen van Pim en Pom gemaakt door Fiep Westendorp. Daarbij is voortgeborduurd op de vormgeving van de tv-serie, een platte en eenvoudig ogende stijl waarbij spaarzaam gebruik wordt gemaakt van lijnen. De animatie mag dan minimaal zijn – een gevolg van het relatief lage budget maar ook een bewuste stijlkeuze – het plezier dat de makers ermee hadden spat van het scherm af. Pim en Pom laten de kinderen in het publiek oprecht lachen en net zo oprecht huilen. Missie volbracht, als je het mij vraagt.

Pim & Pom – Het Grote Avontuur is een mooie toevoeging aan het Nederlandse animatielandschap. Het is een vrolijke, spannende en oprechte film die zowel kind als volwassene zal bekoren. Meer informatie is te vinden op de website van Pim en Pom.

Tot slot nog een tip van tekenaar Hanco Kolk:

Pim & Pom-cartoon van Hanco Kolk

Geplaatst door onder Bioscoopfilms, Nederland