13/03/2014

Serge Avédikian maakt Last Round in Istanbul

Serge Avédikian werkt aan zijn eerste avondvullende animatiefilm: Dernier Round à Istanbul (Last Round in Istanbul). De Armeens-Franse filmmaker regisseerde in het verleden al verschillende korte tekenfilms, waaronder Chienne d’histoire (winnaar Gouden Palm in Cannes 2010), Un beau matin (genomineerd voor een Kristal in Annecy 2005) en Ligne de vie (genomineerd voor de Cartoon d’Or 2003).

Last Round in IstanbulHet verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in 1946, net na de oorlog. Centraal staat een wedstrijd tussen de Turkse bokser Suleyman en de Armeense bokser Armen. Omdat Suleyman weet dat hij gezocht wordt voor oorlogsmisdaden, faket hij na hun gevecht zijn eigen dood om een andere identiteit aan te nemen.

Armen wordt beschuldigd van moord en moet vluchten. Zijn zus Rosa en de Ierse bokser Stan O’Brien willen Armen redden en gaan op onderzoek uit. Uiteindelijk komen ze allemaal samen in Istanbul, waar de rekening zal worden vereffend.

Last Round in Istanbul moet een spionagethriller worden; een universeel verhaal met een politieke lading (de Turkse geschiedenis, de Armeense genocide en het fascisme), maar waarbij het menselijke centraal staat. Die historische ingrediënten zijn niet lukraak gekozen. De grootouders van Serge Avédikian overleefden de genocide en vluchtten van Armenië naar Frankrijk, waar zijn ouders geboren werden. Zij keerden later terug naar hun moederland, waar de regisseur geboren werd. Als tiener keerde Avédikian uiteindelijk met zijn familie terug naar Frankrijk, waar hij vervolgens een succesvolle filmcarrière opbouwde.

Last Round in IstanbulDe regisseur vertelde op Cartoon Movie dat hij al meer dan drie jaar aan het project werkt. Waltz with Bashir, de Israëlische Oscarnominatie uit 2008, noemde hij een inspiratie: een donkere animatiefilm die bedoeld is voor volwassenen.

Net als zijn korte films zal Last Round in Istanbul gemaakt worden met sobere animatie (cut-out) en weinig dialogen; de getekende, schilderachtige beelden moeten voor zichzelf spreken. Het budget van de prent bedraagt 3,4 miljoen euro. De Franse studio’s Maybe Movies en 2 Minutes hebben zich alvast als producenten achter het project geschaard. De film is momenteel in ontwikkeling, het scenario van Avédikian en Michel Leviant is “zo goed als klaar”. Een releasedatum is nog veraf, maar in dit bericht vind je alvast enkele plaatjes en de pilot die de sfeer van de film weergeven.

Pilot voor Last Round in Istanbul

Geplaatst door onder Films, Trailers