23/03/2014

Animatiefilm The Tower in ontwikkeling

In Noorwegen en Polen wordt gewerkt aan The Tower, een animatiefilm die een realistisch beeld wil scheppen van mensen die overleven – en overleven – in een vluchtelingenkamp. Hun problemen, woede, humor, angst en hoop komen in de prent aan bod.

The TowerDe film wordt geschreven en geregisseerd door de Noor Mats Grorud. Omdat zijn moeder een verpleegster was, woonde hij een jaar lang in Bourj el-Barajneh, een vluchtelingenkamp dat in 1948 werd opgericht in Beiroet (Libanon). Het is een van de kampen waar vandaag nog steeds meer dan dertigduizend Palestijnen wonen die uit Israël zijn gevlucht.

Het verhaal draait om het elfjarige meisje Warda, een vluchteling van de vierde generatie die in ‘The Tower’ woont. In de kampen is geen plaats om uit te breiden, dus wordt er steeds in de hoogte bijgebouwd. Generatie na generatie zijn er zo steeds hogere torens ontstaan.

Bovenaan op het dak ligt haar overgrootvader Abu Madi. De 83-jarige man woont al 64 jaar in het kamp. Nu hij op sterven ligt, wil hij dat Warda zijn geschiedenis leert kennen. Hij vraagt haar welke lessen ze kan trekken uit het verleden en stuurt haar op een ontdekkingsreis door de toren. Op elke verdieping spreekt ze met een andere generatie. Warda stelt vragen, luistert naar hun verhalen, hun hoop en hun dromen en ontdekt gaandeweg de achtergrond van haar familie. Boven op het dak wacht haar grootvader op haar antwoord.

Setfoto The TowerEchte interviews met vele Palestijnse vluchtelingen dienen als bronnen, al wordt The Tower wel een geanimeerde documentaire met fictieve elementen. De doelgroep bestaat uit oudere tieners en (jonge) volwassenen. Voor de film wordt een mix van verschillende technieken gebruikt: stop-motionanimatie voor de personages en gebouwen, echt beeldmateriaal van de kampen voor de achtergronden en digitaal getekende animatie voor de flashbacks. De plaatjes in dit bericht geven een voorsmaakje van de uiteenlopende soorten animatie.

The TowerDe film van 74 minuten is een samenwerking van de Noorse studio tenk.tv en de Poolse studio Se-ma-for (Oscarwinnaar Peter & The Wolf). Op Cartoon Movie in Lyon vertelden de makers dat ze op zoek zijn naar investeerders en distributeurs. Voorlopig is de film nog in ontwikkeling, maar ze hopen de productie te starten in de herfst van 2014. The Tower kreeg alvast financiële steun van de filmfondsen uit beide landen. Het plan is om ook een Engelstalige versie van de film uit te brengen.

Geplaatst door onder Afbeeldingen, Films