08/12/2013

The Congress is Beste Europese Animatiefilm 2013

Regisseur Ari Folman neemt de prijs in ontvangst voor The CongressZaterdagavond werden in Berlijn de winnaars bekendgemaakt van de European Film Awards. De Europese filmprijzen vierden dit jaar hun 26e editie.

In de animatiecategorie waren drie films genomineerd: Jasmine, The Congress en Pinocchio. Opvallend is dat die laatste twee allebei Belgische coproducties zijn waaraan de animators van de Brusselse studio Walking the Dog hebben meegewerkt.

The CongressZoals voorspeld in september, werd The Congress uitgeroepen tot Beste Animatiefilm van Europa. Hoewel de film ook een aanzienlijk deel liveactionbeelden bevat, combineert de prent een interessant verhaal dat tot nadenken stemt met animatie die tot de verbeelding spreekt. Door de samensmelting van een filmstudio en een farmaceutisch bedrijf kunnen mensen in de film in hun dromen wegvluchten en de vorm van hun idool aannemen (zie voorbeelden onderaan in dit bericht).

Regisseur Ari Folman (Waltz with Bashir) mocht de award persoonlijk in ontvangst nemen (zie foto rechtsboven). In zijn overwinningsspeech vermeldde hij dat The Congress het resultaat is van een geslaagde coproductie waarbij 270 animators in zes landen hebben samengewerkt (Israël, België, Duitsland, Polen, Frankrijk en Luxemburg).

Meer over de bekroonde film vind je op deze website.

Korte metamorfoses uit The Congress

Geplaatst door onder Awards, België, Films