02/12/2013

Leuke blik op animatieserie George and Paul

In september vond in Toulouse een nieuwe editie plaats van Cartoon Forum. Honderden professionals uit de animatiesector kwamen bijeen in de Franse stad, waar meer dan zestig (ideeën voor) nieuwe animatieseries uit Europa werden gepresenteerd. Animatieblog zal de komende dagen een selectie van de nieuwe oogst voorstellen.

George and PaulEen van de series van eigen bodem is George and Paul, een Nederlands-Belgische samenwerking tussen de studio’s Ka-Ching Cartoons (Rotterdam), Pedri Animation (Ankeveen) en Beast Animation (Mechelen). De stop-motionserie werd voorgesteld door bedenkers Joost van den Bosch en Erik Verkerk en producent Thomas Hietbrink.

George and Paul moet een tijdloze serie worden zoals de oude cartoons waardoor de makers geïnspireerd werden (Mickey Mouse, Bugs Bunny, Tom & Jerry). Tijdloos betekent dat de interactie tussen de karakters voorop staat en dat je de figuren niet zal zien spelen met weldra verouderde gadgets. Dat ze gemaakt zijn van blokken, speelgoed dat je bij elke generatie terugvindt, sluit ook goed aan bij het tijdloze karakter van de serie. De hoofdpersonages zijn twee vrienden met een tegengesteld uiterlijk en karakter, maar zoals veel legendarische duo’s (Bert & Ernie, Laurel & Hardy) zijn ze onafscheidelijk.

Presentatie George and Paul op Cartoon Forum 2013Een andere, grote inspiratie is het werk van George Pal, een Hongaarse animator die een tijdje in Nederland heeft gewerkt. Zeven van zijn korte films werden voor een Oscar genomineerd. Pal slaagde erin om zelfs met stijve, houten karakters erg soepele animaties te creëren (zie voorbeeld). Als eerbetoon werden de personages uit de serie naar hem vernoemd.

De karaktergedreven verhalen spelen zich af in een wereld waar alles van blokken is gemaakt, zowel de personages als de omgeving. Er wordt dan ook duchtig geknutseld, afgebroken en weer opgebouwd. Naast voertuigen duiken er ook komische dieren op zoals de bloktopus en de bloktosaurus. De personages praten niet, maar gebruiken lichaamstaal om hun gevoelens uit te drukken. Een voice-over kijkt over hun schouders mee en kan met hen communiceren. Zijn enthousiasme werkt bovendien erg aanstekelijk wanneer George en Paul weer iets nieuws beleven.

George and PaulDe makers mikken op een jonge doelgroep (4- tot 6-jarigen), maar de gepresenteerde fragmenten brachten ook het soms bijna tien keer oudere Cartoon Forum-publiek zonder problemen aan het lachen. De look werd teruggebracht naar het essentiële: witte achtergronden en houten blokken met vertrouwde basisvormen en -kleuren.

Er is al interesse voor George and Paul van de Nederlandse omroep NTR en de Vlaamse VRT (Ketnet), met daarnaast grote belangstelling van een aantal andere Europese landen. Het plan is om 26 afleveringen van 5 minuten te maken. Als alles goed verloopt, worden de eerste avonturen in de loop van 2015 op de buis verwacht. Op dit moment zijn er al 26 Nederlandstalige scripts geschreven (door Marc Veerkamp en Jimmy Simons) en evenveel animatics gemaakt.

Onderaan vind je de recentste teaser die laat zien hoe de karakters uit eenvoudige, ‘zwevende’ blokjes bestaan. In werkelijkheid hangen de blokjes met fijne, buigbare draadjes aan elkaar vast die zorgvuldig werden weggewerkt (wel nog te zien op de onderstaande foto’s). De tweede video is een oudere, uitgebreidere pilot. Als bonus krijg je enkele foto’s die gemaakt werden tijdens de presentatie op Cartoon Forum.

Teaser voor animatieserie George and Paul

Pilot voor animatieserie George and Paul

(Foto’s via Cartoon/Valerie de Halleux)

Geplaatst door onder België, Eigen bodem, Nederland, Series, Trailers