02/09/2013

Super is de Nederlandse Oscarinzending

Super van Johan KlungelDe korte animatiefilm Super, geschreven en geregisseerd door Johan Klungel, is geselecteerd als Nederlandse inzending om mee te dingen naar een prestigieuze Academy Award. De tekenfilm zal strijden in de categorie voor de Beste Korte Animatiefilm.

Dat werd beslist door een selectiecommissie die bestaat uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), het KLIK! Amsterdam Animation Festival en de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten (VNAP).

Super steekt kritiek op de massaconsumptie in een komische verpakking. Het verhaal draait om Albert, een man die aan het shoppen is in een grote supermarkt. Terwijl hij met zijn winkelwagentje langs de enorme winkelschappen rijdt, laat hij zich verleiden door een sexy reclamevrouw, maar zijn fantasie verandert uiteindelijk in een nachtmerrie.

Afbeelding uit Super van Johan KlungelDe tien minuten durende tekenfilm kwam tot stand met de steun van het Nederlands Filmfonds en ging in november 2012 in première tijdens het Amsterdamse KLIK!-festival. Nadien draaide de film op allerlei festivals over de hele wereld. Super won de eerste prijs op het Italiaanse Euganea Film Festival en het Franse Annecy Plus. De regisseur en twee producenten van de film reageerden enthousiast op het nieuws.

Regisseur Johan Klungel: “Mijn stemming was al erg goed aangezien ik op vakantie ben, maar nu is die echt SUPER!”

Creative producer Greg Lawson (Lawson & Whatshisname): “Ik ben ontzettend dankbaar dat Nederland de film van Johan Klungel heeft uitgekozen om het animatierijke land te verdedigen bij de Oscars. Hopelijk helpt het de zwartkomische boodschap over de huidige voedselproductie en -distributie te verspreiden naar een groter, invloedrijk publiek.”

Executive producer Jiek Weishut (The Drawing Room): “Wat een fantastisch nieuws dat Super geselecteerd is uit zo’n sterke en ruime selectie van Nederlandse animatiefilms. En dit te horen te krijgen op de dag dat mijn oma 104 jaar oud is geworden. Dubbel feest, op naar Los Angeles!”

Johan Klungel studeerde in 2004 af aan de Academie Minerva in Groningen met de korte film Fauna Sutra. Naast eigen films werkt de freelance animator en illustrator aan verschillende opdrachten voor publicaties, televisie en internet. Op 16 januari 2014 worden de Oscarnominaties bekendgemaakt. De winnaar kennen we pas op 2 maart 2014. Meer over Super vind je op deze website. De korte animatiefilm is binnenkort ook op het Nederlands Film Festival te bekijken.

Trailer voor Super

Geplaatst door onder Films, Nederland