20/04/2013

Documentaire over pionier Joop Geesink op tv

Zondag wordt tijdens Het Uur van de Wolf op Nederland 2 een documentaire uitgezonden over Joop Geesink, de pionier van de Nederlandse poppenfilms. Erg interessant voor animatieliefhebbers en ideaal voor wie de film op festivals (zoals KLIK!) heeft gemist of ‘m gewoon nog een keer wil zien.

De Duivendrechtse Disney - Joop GeesinkDe documentaire De Duivendrechtse Disney werd samengesteld door Berenike Rozgonyi en Inti Mego en is een productie van de Nederlandse studio NGN Produkties. De film wordt door de NTR als volgt omschreven:

“Joop Geesink, de geestelijke vader van Loeki de Leeuw, kreeg de bijnaam De Duivendrechtse Disney. Als begaafde tekenaar pionierde hij in de jaren ’40 eerst met Marten Toonder en later met zijn eigen studio Dollywood met animatie in Nederland. Honderden vrolijke en technisch innovatieve poppenfilms zagen het licht, veelal in de vorm van commercials. In deze documentaire vertellen oud-medewerkers, zijn dochter en oud-directeur Smeekes van de STER over de ‘larger than life’ figuur Geesink, die met zijn watervlugge denken en tomeloze creativiteit honderden medewerkers wist te inspireren.

Hun anekdotes en het bijzondere archiefmateriaal roepen een beeld op van de creatieve sector in de jaren vijftig en zestig, dat we inmiddels ook kennen uit de serie Mad Men: sigaar in de mond, whisky op tafel, een drukbevolkte werkvloer. De medewerkers van de eerste studio spreken over een grote familie als ze de sfeer tussen de honderd animators, cameramensen, scriptschrijvers en tekenaars beschrijven.”

De docu is te zien op zondag 21 april 2013 om 17.00u op Nederland 2.

Nieuwe website eert het werk Joop Geesink

Wie meer over de Nederlandse pionier wil ontdekken, kan dat sinds kort ook op de website dutch-vintage-animation.org. Dat mooie initiatief van Arie den Draak dient als een soort virtueel musueum en brengt hulde aan Geesink door heel wat boeiende informatie, filmpjes en afbeeldingen te bundelen.

Geplaatst door onder Links, Nederland, Tv-gids