17/04/2013

Korte animatiefilm: Stupid Monkey

Nadat Marlyn Spaaij in 2010 afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, besloot ze om een masteropleiding te volgen aan de AKV | St. Joost in Breda, die ze in augustus 2012 afrondde.

Stupid Monkey van Marlyn SpaaijHaar eindejaarsfilm was Stupid Monkey, een korte tekenfilm over een ringstaartmaki met een grollende maag. Wanneer de aap op zoek gaat naar wat vruchten, wordt hij gedwarsboomd door een vervelend vogeltje met een onverzadigbare honger.

De korte film, volledig in TVPaint geanimeerd, werd op vier maanden tijd gemaakt: twee maanden preproductie (script, character design en moving storyboard) en twee maanden productie (achtergronden, animatie, compositing, editing, geluid en filmmuziek).

Hoewel Stupid Monkey er op het eerste gezicht erg lief uitziet, bevat de korte film enkele gewelddadige stukjes die niet geschikt zijn voor kinderen.

“Mijn inspiratie kwam vanuit de gedachte dat mensen dieren zijn en dat we het altijd makkelijk vinden om andere dieren als dom en minder te beschouwen. Daarbij lach ikzelf ook om domme katten op internet, dus het concept was snel gevormd. Mensen zijn apen en we lachen om ‘dommere’ apen. Mijn afstudeerscriptie ging over de humor van geweld in animatiefilm en om mijn punt te maken moest het verhaal dus goed overkomen en grappig zijn”, vertelt de jonge animator.

Momenteel werkt Marlyn als freelance animator en schrijft ze scripts voor nieuwe projecten. De meeste van haar creaties zijn bedoeld voor volwassenen of pubers en ze vindt het fijn om hen te verrassen: “Het schijnbaar onschuldige uiterlijk was voor mijzelf leuk om te doen omdat ik daardoor een beetje op het randje kon gaan zitten. Ik wilde het niet te rechtlijnig maken en ook nog wel een soort mededogen opwekken voor de lemuur. Daarbij is het vrolijke niets aan de hand muziekje en de vormgeving ook een soort geruststelling. Maak je niet te druk, het is maar animatie. En daarnaast heb ik zelf een voorliefde voor gewelddadige films. Lancerende ingewanden animeren is superleuk.”

Ook festivalprogrammeurs lusten wel een portie geanimeerde ingewanden, want Stupid Monkey draaide de voorbije maanden zowel op binnen- als buitenlandse festivals zoals het Amsterdamse KLIK!, Shortcutz en het Duitse animatiefilmfestival in Stuttgart.

Meer werk van Marlyn en stukjes artwork van Lenny the Lemur en Sonny the Sunbird vind je op haar persoonlijke blog en via Vimeo.

Korte animatiefilm Stupid Monkey

Geplaatst door onder Eigen bodem, Kortfilms, Nederland, Studentenwerk