09/04/2013

Nederlandse animatie voor Zo Mooi Als Jij

Frame OrderIk had nog nooit van de 3JS gehoord, maar de Nederlandse groep stelde gisteren een nummer voor dat werd opgedragen aan prinses Máxima. De single Zo Mooi Als Jij werd aangekondigd in showbizzprogramma RTL Boulevard, in aanwezigheid van de drie Volendamse zangers van wie de naam met een J begint.

Op de vraag wie de geanimeerde videoclip heeft gemaakt (zie video op 3’15”), antwoordde een van de J’s: “Wij hebben een vriend en die had kennis aan mensen die dit doen, animators, zeg maar.” Behoorlijk lullig om de makers niet te vermelden – zeker omdat de animatie opvallend mooier is dan het liedje – dus dat moet hier op Animatieblog toch even rechtgezet worden.

Ere wie ere toekomt: de clip voor Zo Mooi Als Jij werd gemaakt door Frame Order uit Utrecht. Het kersverse animatiecollectief bestaat uit Patrick Schoenmaker, Lukas Krepel, Daan Velsink, Joost Lieuwma, Arno de Grijs, André Bergs en Harmen van der Horst. Voor de animatie schakelden ze de hulp in van collega’s Marloes Kiezebrink, Leo de Wijs en Boris de Leeuwe.

3JS - Zo mooi als jijDe jongens van Frame Order werkten in het verleden al vaak samen (zoals Things You’d Better Not Mix Up en de toffe KLIK!-leader), maar hebben nu de krachten eindelijk gebundeld – al zullen ze ook nog steeds aan persoonlijke films blijven werken. “Als collectief kunnen we gemakkelijk commerciële projecten oppakken omdat we slagvaardiger zijn. En we hebben meer capaciteit waardoor we grotere projecten kunnen draaien of opzetten. Het leuke is dat we allemaal animeren, maar ieder zijn eigen expertises heeft. Hierdoor zijn we flexibel en divers qua stijl. Hetzelfde geldt voor de techniek. De videoclip van de 3JS is haalbaar geworden door technieken die we zelf ontwikkeld hebben om de digitale cut-outstijl aan te vullen”, aldus Daan Velsink.

Begin 2013 klopten de 3JS met een idee aan bij Framer Order, waar het script werd uitgewerkt en in de juiste vorm werd gegoten die het mogelijk maakte om de clip in drie à vier werken te animeren: “De videoclip voor de 3JS was een goede eerste vuurdoop. De clip is voor een beperkt budget en in korte tijd gemaakt terwijl het toch barstensvol zit met allerlei verschillende personages. Ook zat er een moeilijkheid in de duidelijke scheiding tussen alle gekke fantasiebeesten en de cartoonversies van de Js en het koningshuis. Naast dat die personages qua design moesten lijken zonder te karikaturaal te zijn, was het belangrijk dat ze menselijker acteerden tegenover alle gekkigheid van de fantasiefiguren”, vult Daan Velsink aan.

Het resultaat is in elk geval een leuke, vrolijke videoclip geworden die je onderaan in dit bericht kunt bekijken. Het collectief hoopt in de toekomst nog grotere projecten aan te pakken en daarvoor ook samen te werken met andere animatoren en illustratoren. Geïnteresseerden vinden meer over Framer Order op deze website of via Facebook.

Videoclip Zo Mooi Als Jij

Geplaatst door onder Eigen bodem, Nederland, Videoclips