23/03/2013

Leuke eerste blik op The Yark

Le YarkLe Yark is een populair kinderboek uit Frankrijk van Bertrand Santini, voorzien van knappe zwart-wittekeningen door Laurent Gapaillard.

Achter de schermen wordt nu gewerkt aan een geanimeerde adaptatie. Het idee werd voor het eerst voorgesteld op Cartoon Movie in Lyon. Animatieblog was erbij en keek geboeid toe.

De Yark is een monster met kleine vleugels, maar grote tanden. Hij is wel zes meter groot, maar zijn reusachtige gestalte is niet eens zijn meest angstaanjagende kenmerk. De Yark leeft namelijk op een bijzonder dieet: kinderen. Hij smult van hun malse vlees, knaagt met zijn scherpe tanden graag op hun beenderen en zuigt op hun zoete ogen alsof het snoepjes waren. Bij het idee van een jongensham, een tweelingsbout, een weeskinderengratin of een meisjespastei loopt het water hem in de mond.

The YarkMaar er is een probleem. Zijn gevoelige maag kan alleen het vlees van onschuldige engeltjes aan. Stoute kinderen zijn erg moeilijk te verteren, veroorzaken meteen buikkrampen en bezorgen hem nachtmerries op het toilet. Helaas produceert de maatschappij steeds minder brave kinderen. Tegenwoordig lopen alle speelplaatsen vol smeerlapjes, ettertjes en pestkoppen. Daarom begint de Yark aan een zoektocht rond de wereld om die zeldzame brave kinderen te vinden. Wanneer hij op een dag het ontzettend lieve meisje Madeleine ontmoet, staat hij voor een dilemma. Peuzelt hij haar meteen op? Of negeert hij zijn knagende honger om vrienden te worden?

The YarkSchrijver Santini ontfermt zich over het script en zal ook de regie op zich nemen, al bevindt de film zich voorlopig nog maar in de conceptfase. Het is de bedoeling om een hartverwarmende, komische film te maken die geschikt is voor de hele familie. In tegenstelling tot het zwart-witte kinderboek wordt de adaptatie in kleur gemaakt. De animatie wordt een mix van 2D (voor de wereld) en 3D (voor de personages). Het avondvullende resultaat zou een aquarelachtige stijl moeten krijgen zoals de recente tekenfilm Ernest & Célestine (een parel!). De prent wordt een coproductie van Autour de Minuit Productions (Frankrijk), Mélusine Productions (Luxemburg) en La Parti Production (België).

Onderaan vind je een eerste voorsmaakje. Het Franse promotiefilmpje bevat geen ondertitels, maar is met de bovenstaande beschrijving prima te volgen.

Teaser voor Le Yark

Geplaatst door onder België, Films, Trailers