11/03/2013

Eerste plaatjes uit animatiefilm Hieronymus

Hieronymus Bosch The MovieZoals we eerder meldden, wordt er hard gewerkt aan een animatiefilm over het leven van de wereldberoemde, Nederlandse schilder Jeroen ‘Hieronymus’ Bosch. De film is ontsproten aan de fantasie van regisseur, schrijver en animator Erik van Schaaik, die al op jonge leeftijd erg gefascineerd raakte door de creaties van Bosch. Zó erg dat de schilderijen hem niet meer loslieten en hij nu met producent Jiek Weishut van The Drawing Room aan een geanimeerde bioscoopfilm werkt.

Geboeid waren ook de honderden aanwezigen in het Franse Lyon, waar Hieronymus donderdag 7 maart werd voorgesteld op Cartoon Movie 2013. Dat is een jaarlijks forum waar ruim 700 professionals verzamelen uit de Europese animatiefilmsector (regisseurs, producenten, studio’s, investeerders en distributeurs). Ze komen er kijken naar tientallen ideeën voor nieuwe animatiefilms en hopen er de volgende hit te vinden. Talloze filmmakers dienden hun projecten in en de organisatie selecteerde er dit jaar 56 voor een voorstelling.

Erik van Schaaik - Regisseur Hieronymus Bosch The MovieRegisseur Erik van Schaaik vertelde de zaal enthousiast hoe hij de film voor zich zag. Hieronymus draait om een jonge schildersleerling die kampt met monsterlijke nachtmerries. Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen, een woelige periode waarin een op macht beluste priester aan het hoofd staat van de heksenjacht. Wanneer een van die heksen de jonge schilder Bosch van zijn onaangename dromen afhelpt, ontsnappen de duivelse wezens uit zijn nachtmerries en zetten ze de hele stad in rep en roer.

Het resultaat moet een spannend avontuur worden waarin historische personages opduiken en de geschiedenis van Jeroen Bosch verweven wordt met de tot de verbeelding sprekende creaturen uit zijn schilderijen. Voor de film wordt een combinatie gebruikt van stop-motionanimatie (echte miniatuursets die met de hand worden gemaakt) en computeranimatie (3D-personages die op digitale wijze tot leven komen).

HieronymusHet internationale publiek, onder wie ook de redactie van Animatieblog, kreeg op Cartoon Movie de allereerste teaser te zien. Die video verschijnt niet meteen online, maar we kunnen jullie wel als eerste drie plaatjes uit de teaser presenteren (context: Jeroen vertelt in een biechtstoel over zijn nare dromen). De eerste conceptbeelden bevatten nog niet de perfectie waar de makers naar streven, maar geven wel al een idee van de donkere sfeer. Daarnaast kun je in dit bericht ook een eerste blik werpen op het hoofdpersonage, het logo van de film en een eerste teaserposter.

Hieronymus kan alvast rekenen op de steun van het Nederlands Filmfonds, de Nederlandse publieke omroep AVRO en de Stichting Jheronimus Bosch 500. De film zou 85 minuten duren en in 2016 moeten verschijnen – niet toevallig wanneer 500 jaar Hieronymus Bosch wordt gevierd.

Eerste conceptbeelden uit Hieronymus (klik voor hogere resolutie)

Geplaatst door onder Afbeeldingen, Films, Nederland