20/02/2013

Korte animatiefilm: Tasty Shake

Tasty Shake van Kabo LamEen kleine meid ontdekt het walgelijke geheim van een populaire milkshake. Zo luidt de plot van Tasty Shake, de korte film waarmee Kabo Lam vorig jaar als master afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Hoewel ze ook graag filmpjes voor kinderen maakt (als student werkte ze voor Het Klokhuis en aan het grappige filmpje MediFail), vindt Kabo het een leuke afwisseling om af en toe iets duisters te verzinnen. Haar thesis ging over zwarte humor en de grenzen ervan. Het onderstaande filmpje, dat zowel iets walgelijks als schattigs uitstraalt, past daar prima bij.

Tasty Shake is in de eerste plaats een grappig filmpje, maar bevat ook een serieuze ondertoon: de vicieuze cirkel die bestaat uit mensen met overgewicht, fastfood, en de mensen die daarvan profiteren. Toch was het vooral de bedoeling om iets komisch en choquerends te maken, niet om mensen in een slecht daglicht te plaatsen. Daar zijn de karakters te schattig voor, aldus de maker.

Tasty Shake van Kabo LamDe Nederlandse animator nam ongeveer acht maanden de tijd om Tasty Shake van idee tot eindresultaat uit te werken. Ze heeft een zwak voor 2D-animatie, maar verspilde toch geen papier. Alles werd namelijk met de hand op digitale wijze getekend met behulp van een tablet en de software TVPaint. Later werd alles gemonteerd in After Effects. Met uitzondering van de muziek en wat hulp bij de inkleuring is het volledige filmpje een soloproject.

Net zoals Sloppy Seconds van mede-animatiestudent Hilde Buiter heeft het eindwerk van Kabo Lam een smerig kantje. Je zou je bijna afvragen of er iets in het water zit in Utrecht. Hoe dan ook, het resultaat is een geslaagd tekenfilmpje dat grappige met vieze ingrediënten mengt en het geheel in een leuke verpakking serveert. Doe mij nog maar een rondje.

Meer werk van de jonge freelancer – die nu op zoek is naar een leuk baantje als animator, illustrator of motion graphic designer – vind je op haar blog. Leuk detail: Waldo, kampioen in verstoppertje, zit ergens in de film verborgen.

Korte animatiefilm Tasty Shake

Geplaatst door onder Eigen bodem, Kortfilms, Nederland, Studentenwerk