26/02/2013

Voorproefje van animatiefilm Loving Vincent

Nederlandse schilders lijken erg hip tegenwoordig. In eigen land wordt gewerkt aan een ambitieuze animatiefilm over Hieronymus Bosch en in Polen spannen ze het doek op voor het geschilderde levensverhaal van een ander Nederlands monument.

Peter & the WolfBankside Films en Breakthru Films slaan daarvoor de handen ineen. Het Britse productiebedrijf en de Poolse animatiestudio gaan samenwerken aan Loving Vincent, een avondvullende film over de Nederlandse schilder Vincent van Gogh.

De regie is in handen van Dorota Kobiela (The Flying Machine), die ook het script schreef. Coregisseur is Hugh Welchman (producent van de Oscarwinnende korte film Peter & the Wolf).

Het verhaal van Van Gogh komt tot leven aan de hand van zijn schilderijen. Personages die hij heeft geschilderd, zullen in de film over hun maker vertellen. Niet alleen zijn leven wordt onder de loep genomen, maar ook zijn controversiële dood (was het zelfmoord of niet?).

Loving VincentQua stijl zal de film trouw blijven aan het werk van de meester. Maar liefst dertig schilders zullen zich ontfermen over de tekeningen. Vervolgens wordt met behulp van animatie de illusie van leven gewekt (onder de verflaag van de karakters zit een computermodel). De studio beschrijft Loving Vincent als een intense, levendige film waarbij de tekeningen met olieverf op een doek worden gemaakt en in hoge resolutie (8K) worden opgenomen. Als voorbeelden worden animators Witold Giersz en Aleksandr Petrov genoemd (al schilderde die laatste wel op glas, zie The Old Man and the Sea).

De productie zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. Het resultaat wordt in 2015 verwacht, precies 125 jaar na het overlijden van Van Gogh.

Concept-trailer voor Loving Vincent

(Via Variety)

Geplaatst door onder Films, Trailers