14/01/2013

Brute trailer voor animatiefilm Asura (18+)

AsuraDe Japanse animatiefilm Asura is gebaseerd op de gelijknamige manga van George Akiyama uit 1970 en werd geregisseerd door Keiichi Sato.

Het verhaal speelt zich af in het Japan van de 15e eeuw en volgt Asura, een kleine jongen die geboren wordt in een vreselijke periode. Noodlottige natuurrampen teisteren Kyoto en er heerst een grote hongersnood. Dat zorgt voor verschrikkelijke situaties, waardoor de jonge Asura zich moet overgeven aan kannibalisme om te overleven. Het enige lichtpuntje in Asura’s bestaan verschijnt wanneer hij Wakasa ontmoet, een jonge vrouw die zich over hem ontfermt.

De film werd geproduceerd door de bekende studio Toei Animation en bracht een nieuwe uitdaging voor de ervaren animators. Op technisch vlak werd er namelijk geëxperimenteerd met de combinatie van 2D en 3D, waarbij handgetekende beelden (de achtergronden) samengaan met computerbeelden (de karakters en de objecten). Het resultaat kreeg zo een waterverfachtig uiterlijk aangemeten.

AsuraVoor kinderen is deze film absoluut niet. Asura is een donker, middeleeuws drama met een horrortintje. Voor wie zich afvraagt hoe donker: een moeder is zo uitgehongerd dat ze haar kind probeert op te eten. Dat bewuste hoofdstuk zorgde ervoor dat het magazine waar de manga in verscheen in sommige regio’s werd verbannen. Geen licht verteerbare prent dus.

Onderaan kun je de trailer voor de genadeloze animatiefilm bekijken, net als een langere montage bekijken van filmfragmenten. Waarschuwing: die laatste video verklapt wel al enkele (schokkende) elementen uit het verhaal. Asura beleefde in juni 2012 zijn wereldpremière op het animatiefilmfestival in Annecy en draaide enkele maanden later in de Japanse bioscopen. De animatiefilm maakt dit jaar ook deel uit van de competitie van het Anima-filmfestival in België (8 – 17 februari 2013).

Trailer voor Asura

Meer fragmenten uit Asura (bevat spoilers)

Geplaatst door onder Films, Trailers