02/12/2012

Alois Nebel is Beste Europese Animatiefilm 2012

Alois NebelZaterdagavond 1 december 2012 werden de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse, Europese filmprijzen. Alois Nebel werd uitgeroepen tot de Beste Animatiefilm van Europa. De overige genomineerden waren de Britse stop-motionfilm The Pirates! en de Spaanse tekenfilm Wrinkles.

De Tsjechische zwart-witfilm is letterlijk en figuurlijk een duister verhaal over een pijnlijke gebeurtenis uit het verleden van Tsjecho-Slowakije. Alois werkt in klein treinstation in Bílý Potok. De komst van een mysterieuze man doet bij hem allerlei verdrongen herinneringen opborrelen. De prent is gebaseerd op een vierhonderd pagina’s dikke graphic novel van Jaroslav Rudiš en tekenaar Jaromír 99, onder wiens supervisie de animatiefilm werd gemaakt.

Alois NebelVoor Alois Nebel werd de rotoscopetechniek gebruikt. De film werd dus eerst volledig met echte acteurs geschoten. Een hele aanpassing voor regisseur Tomáš Luňák, want als klassiek opgeleide animator had hij geen ervaring met ‘levende’ personages. Nadien tekenden de animators over de levensechte filmfragmenten heen – maar liefst twee en een half jaar lang. Een voorbeeld van het resultaat vind je onderaan in dit bericht.

Op liveactiongebied ging de Belgische komedie Hasta la Vista met de publieksprijs voor Beste Europese Film aan de haal en werd de Nederlandse jeugdfilm Kauwboy gelauwerd als de Europese Ontdekking van het jaar. Meer over de European Film Awards vind je hier.

Trailer voor Alois Nebel

Korte making-of Alois Nebel

Geplaatst door onder Awards, Films