16/10/2012

Recensie van tekenfilm Ernest & Celestine

Ernest & CelestineJa, er draait wéér een animatiefilm met pratende dieren in de bioscoop. Toch is Ernest & Célestine heel anders dan de hyperactieve, overdonderende circusnummers à la Madagascar 3. Het verhaal is geen schreeuwerige opeenvolging van hectische gebeurtenissen, maar vertelt hoe de grote beer Ernest vrienden werd met de kleine muis Célestine.

Ernest is een muzikant die afgezonderd leeft van de rest van het berendorp en Célestine is een buitenbeentje onder de muizen, ze wil geen tandarts maar een schilder worden. Na een toevallige ontmoeting besluiten de twee elkaar te helpen en daar groeit een ontroerende vriendschap uit, ondanks de tegenwerking van de buitenwereld.

Ernest & CelestineErnest & Célestine is een met de hand (in Flash) getekende film die het uitzicht van een aquarel kreeg. Een bewuste keuze, want de film is gebaseerd op de gelijknamige kinderboeken met waterverftekeningen van de Belgische schrijfster en illustratrice Gabrielle Vincent. De film bevat veel knappe stukjes animatie, vooral de ‘vloeiende’ achtervolgingsscènes (zie clips) zijn om van te smullen.

Kinderen vinden in Ernest & Célestine een eenvoudig, puur en goed uitgewerkt verhaal, terwijl volwassenen in de “beren boven, muizen beneden”-mentaliteit ook een diepere betekenis vinden over de strijd tegen vooroordelen van de onder- en bovenklasse. De vele (visuele) grapjes houden het verhaal echter luchtig. Geweldige fragmenten waarin Ernest het opneemt tegen hongerige roodborstjes, of waarin Célestine uit de klauwen van een boze beer wil blijven, zorgen voor de nodige lachbuien – zowel bij jong als oud.

Ernest & CelestineDe film werd geregisseerd door Benjamin Renner (winnaar van de Cartoon d’Or met A Mouse’s Tale), die werd bijgestaan door Stéphane Aubier en Vincent Patar, het duo achter de dolkomische stop-motionfilm Panique au Village. Het resultaat is een Europese coproductie van Les Armateurs (Frankrijk), La Parti Production (België) en Mélusine Productions (Luxemburg). De nasynchronisatie van Ernest & Célestine is erg geslaagd. Er werd gekozen voor een gemengde cast van Nederlandse en Vlaamse stemmen (de hoofdrollen worden vertolkt door Ivan Pecnik en Lizemijn Libgott).

Ernest & CelestineErnest & Célestine is een van de beste animatiefilms die ik de voorbije maanden jaren heb gezien. Zowel het verhaal als de animatie zijn fantastisch. De pure film straalt een authentieke warmte uit die je niet vaak meer vindt. Iets beters tegen de steeds kouder wordende herfstdagen is er niet. Rep je snel naar de bioscoop!

De tekenfilm wordt vertoond op het Nederlandse Cinekid-festival (nog tot 26 oktober 2012), speelt op 24 oktober 2012 in Filmtheater Hilversum en draait in november op KLIK! in Amsterdam. In België is er op 17 oktober een voorstelling op het Filmfestival van Gent. Wie deze premières mist, zal nog een paar maanden geduld moeten hebben. De film draait vanaf 13 december 2012 in de Nederlandse bioscopen en vanaf 19 december in de Belgische. De trailer kun je in dit bericht bekijken.

Geplaatst door onder Bioscoopfilms