02/10/2012

Boer Jansen is Nederlandse Publiekslieveling

Op het Nederlands Film Festival werd Boer Jansen zondag bekroond met de prijs voor de NFF Publiekslieveling Animatie. Boer Jansen versloeg nummer twee Junkyard (de Nederlandse inzending voor de Oscars van Hisko Hulsing) en nummer drie Koffie (een korte film van Sjaak Rood).

Boer Jansen van Arjan WilschutIn Boer Jansen probeert een traditionele landbouwer veel meer te produceren. Hij gaat steeds verder en gebruikt eigenaardige methodes, maar verliest daardoor het welzijn van zijn dieren uit het oog. Inspiratie vond regisseur en schrijver Arjan Wilschut in de tijd dat journaals overspoeld werden met berichten over mond-en-klauwzeer en de gekkekoeienziekte.

De korte film bevat een (nog steeds) belangrijke boodschap, maar brengt die op een leuke manier. Geen verdoken heimwee naar vroeger. Geen pessimistisch toekomstbeeld. Het resultaat is – ironisch genoeg – een tekenfilm die op komische wijze laat zien dat overproductie eigenlijk geen pretje is.

Visueel leunt de stijl aan bij de oude arbeidersposters uit de jaren dertig; ontwerpen met dikke, zwarte lijnen en heldere kleurvlakken. Wie goed oplet, zal wel merken dat de stijl – net als het karakter van de boer – naar het einde toe wel evolueert en wat losser wordt.

Boer JansenNet zoals een boer jaren besteedt aan de groei van zijn bedrijf, zo was ook de animatiefilm een werk van lange adem. De allereerste aanvraag voor de ontwikkeling stamt uit 2004. Belangrijkste redenen hiervoor zijn het logistieke en het financiële aspect. Een internationale coproductie brengt sowieso extra (papier)werk met zich mee en de samenwerking verloopt trager dan bij een studio waar iedereen elke dag samen onder één dak zit. Bovendien was het budget te krap voor een film van dertien minuten. Om het verhaal niet in acht minuten te proppen en er een haastklus van te maken, moest Boer Jansen geregeld plaatsmaken voor andere, betaalde projecten en opdrachtwerk. De opbrengst daarvan, gecombineerd met eigen middelen, zorgde ervoor dat Boer Jansen uiteindelijk de film werd die de regisseur voor ogen had. Een tijdrovend en slopend proces dat veel animatiefilmmakers ongetwijfeld bekend in de oren klinkt.

Boer JansenEen publieksprijs is de kers op de taart voor de regisseur, die ontzettend trots is op Boer Jansen. Hoewel hij sommige zaken (zoals art direction en effects) nog wat beter had willen maken, staat hij honderd procent achter het verhaal. De extra dagen en weken die hij met broer Dick Wilschut (editor/muzikant) en Pascal Vermeersch (animator) aan talloze correcties heeft besteed, maken volgens hem het verschil tussen een aardige film en een goede film. Het internationale publiek lijkt het ermee eens te zijn. Farmer Jack, zoals de Engelse titel luidt, kreeg recent de Grand Stork’s Nest Prize op het European Environment Festival Green Wave in Bulgarije en won eerder de Publieksprijs op het Holland Animation Film Festival.

De korte animatiefilm is een coproductie van il Luster (Nederland), S.O.I.L. (België) en Kavaleer (Ierland). Het verhaal werd bedacht door Arjan Wilschut (regie, storyboard, animatie). Ook Pascal Vermeersch (storyboard, animatie), Digna van der Put (animatie), Viktor Venema (animatie), Nico van Biljouw (camera, colouring, composit), Ralf Hekkenberg (effects) en de jongens van Ka-Ching Cartoons (effects en achtergronden) staken een handje toe. Het muzikale aspect werd gecomponeerd door Dick Wilschut en Ralf de Jong. Bob Kommer Studio’s zorgde voor sound, foley en mix. Producenten van de film zijn Michiel Snijders, Arnoud Rijken, Chris Mouw, Gary Timpson, Geert van Goethem en Linda Sterckx.

Meer informatie over de maker vind je op zijn website.

Trailer voor Boer Jansen

Geplaatst door onder Awards, Eigen bodem, Films, Nederland, Trailers