25/09/2012

Korte animatiefilm: Things You’d Better Not Mix Up

We kunnen best stellen dat populaire tv-programma’s zoals Jersey Shore en Oh Oh Cherso niet meteen een gunstig effect hebben op de intelligentie van kijkers. Ook bioscopen hebben dikwijls een aanbod vol hapklare films waarbij je brein negentig minuten lang in coma mag liggen.

Things You'd Better Not Mix UpGelukkig is Joost Lieuwma er nog. De Nederlandse animator schreef, regisseerde én animeerde Things You’d Better Not Mix Up, een korte film waarin hij de mensheid advies geeft over zaken die je beter niet met elkaar verwart. Wijze levenslessen en gouden tips zijn het, die ook nog eens grappig voorgesteld werden.

Niet verwonderlijk werd de korte film, geproduceerd door Jiek Weishut van The Drawing Room (de studio die aan Hieronymus Bosch The Movie werkt), voor meer dan vijftig binnen- en buitenlandse animatiefilmfestivals geselecteerd, waaronder bekende namen zoals Fantoche, KROK, Stuttgart en Ottawa. Uiteindelijk werd Things You’d Better Not Mix Up met verschillende publieksprijzen bekroond in Portugal, Noorwegen en Nederland (KLIK!).

Things You'd Better Not Mix UpAan de basis van het tekenfilmpje ligt (gelukkig) geen traumatische mix-up uit zijn jeugd. Inspiratie vond de maker toen hij aan How Dave and Emma Got Pregnant werkte, een tekenfilmpje dat op 29 september in première gaat op het Nederlands Film Festival. Hij wilde iets anders, iets eenvoudigs zonder verhaal, en zo ontstond het idee voor de film.

Joost Lieuwma studeerde in 2005 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Naast korte films neemt hij ook commerciële opdrachten aan, zoals promotiefilmpjes en animaties die een historische of medische uitleg geven. Daarvoor werkt hij vaak samen met collega-animators Patrick Schoenmaker en Lukas Krepel, met wie hij een studio deelt in Utrecht. Recent werkte hij ook mee aan Kiekje, de Ultrakort-film geregisseerd door Arthur van Merwijk. Op dit moment werkt hij alweer aan de storyboards van zijn volgende kortfilm. Meer informatie over de maker vind je op zijn persoonlijke website.

Korte animatiefilm Things You’d Better Not Mix Up

Geplaatst door onder Eigen bodem, Kortfilms, Nederland