04/09/2012

Nederlandse Pim & Pom krijgen een animatiefilm

Pim & Pom (en hun fans) kunnen spinnen van plezier, want het duo maakt zich klaar om de bioscoop te veroveren. De twee katten schitteren al jaren in hun eigen televisieserie, maar zijn al veel langer bekend uit de verhalen van de Nederlandse schrijfster Mies Bouhuys en illustrator Fiep Westendorp (Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet).

Pim & PomPim & Pom De Film wordt geregisseerd door Gioia Smid, conservator en beheerder van Westendorps werk en artistiek directeur van Fiep Amsterdam. De bioscoopfilm zal ongeveer 65 minuten duren en het verhaal luidt als volgt:

“De twee katten Pim en Pom worden ontvoerd door de stoute nichtjes van hun baasje. Zij willen de poezen meenemen naar hun nieuwe huis. Gelukkig weten Pim en Pom te ontsnappen. Op hun zwerftocht onderweg naar huis maken ze nieuwe vrienden en beleven ze spannende avonturen. Ook de vriendschap van Pim en Pom wordt zwaar op de proef gesteld. Zullen ze hun warme mandje ooit nog terugzien?”

Het freelancersteam dat aan de animatieserie De Avonturen van Pim & Pom werkte, wordt nu uitgebreid voor de avondvullende prent. Zo buigen scenarioschrijvers Fiona van Heemstra en Tingue Dongelmans zich over het filmscript en is de filmmuziek in handen van componisten Alex Debicki en Joren van der Voort.

Pim & PomTerwijl de regisseur het algemene overzicht bewaart, waakt Marieke van Middelkoop over de kwaliteit van de animatie. Zij werkt al sinds 2007 mee aan de tv-serie (in het prille begin als enige animator!) en is nu als art director en lead animator aan de film verbonden.

Haar belangrijkste taak is ervoor zorgen dat de animators zich de stijl van Pim & Pom eigen maken en trouw blijven aan de tekeningen van Fiep Westendorp.

Alles wordt in Nederland geproduceerd. Achter de schermen wordt al een tijdje vlijtig getekend aan de storyboards door Joost van den Bosch, Erik Verkerk, Hanneke van der Linden, Mirjam Broekema, Ellen Meske, Daan Faudet en Marieke van Middelkoop.

De serie was vrij minimalistisch geanimeerd, maar voor de film kiest het team voor een grootsere aanpak: soepelere animatie (meer frames tekenen), geen complexe bewegingen vermijden, meer vrijheid qua design, meer kleuren en meer details. De film wordt geanimeerd in Flash, wat past bij de strakke, maar frisse stijl die het resultaat krijgt.

Benelux Film Distributors meldt dat de poezenfilm vanaf oktober 2013 in de bioscoop draait. Dat betekent dat Pim & Pom De Film de langverwachte tekenfilm Trippel Trappel (2014) voorbijsteekt als de eerste, avondvullende 2D-animatiefilm van Nederlandse bodem sinds Als je Begrijpt Wat ik Bedoel (1983). Na decennia zonder Nederlandse animatiefilms, is er eindelijk weer een nieuwe lichting (Sprookjesboom de Film, Nijntje de Film, Hieronymus Bosch The Movie) en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.

Geplaatst door onder Films, Nederland