08/08/2012

Brave-regisseur Brenda Chapman verlaat Pixar

Brenda ChapmanOorspronkelijk zou Brenda Chapman de eerste vrouwelijke regisseur van een Pixar-film worden. De bedenker en schrijfster van Brave werd echter halfweg de productie van de animatiefilm vervangen door collega Mark Andrews. Hij moest de film op tijd klaar krijgen en ervoor zorgen dat het verhaal beter en duidelijker werd.

Het resultaat is nog steeds een vermakelijke film die er geweldig uitziet (zie recensie), maar het blijft raden naar de originele versie van Chapman. Brave was gebaseerd op de relatie met haar eigen dochter. Die kern – meteen ook de grootste troef van de film – werd gelukkig wel bewaard.

Officieel kwam het tot een breuk tussen beide partijen vanwege “creatieve redenen”, maar dat is natuurlijk een diplomatisch standaardexcuus. De echte reden komt vast nooit aan het licht (er is een waterdicht contract dat tot geheimhouding verplicht), maar het gerucht gaat dat de film die Chapman voor ogen had niet in een hokje paste en te riskant was in de ogen van de (mannelijke?) bazen.

BraveNu Brave afgewerkt en in de bioscoop te bewonderen is, is Chapman vrij om haar eigen weg te gaan en ze doet wat alle andere gedegradeerde regisseurs in het verleden ook deden: ze laat Pixar achter zich. Bij Lucasfilm Animation begint ze een nieuwe carrière, waar ze consultant wordt. Waar ze precies advies over geeft en waar ze aan werkt, werd helaas nog niet verklapt.

De animatieafdeling van Lucasfilm is vooral bekend als de maker van de geanimeerde Star Wars: The Clone Wars-film en -televisieserie. Volgens de studio wordt er achter de schermen ook aan andere projecten gewerkt, waaronder een nieuwe animatiefilm. Mogelijk is Chapman daaraan verbonden.

We zijn in elk geval benieuwd wat voor moois Chapman na films zoals Brave, Chicken Run, The Lion King, Beauty and the Beast, The Little Mermaid en The Prince of Egypt straks aan haar reeds indrukwekkende cv toevoegt. Hopelijk krijgt ze de creatieve vrijheid die ze verdient.

(Via Pixar Portal)

Geplaatst door onder Films