18/07/2012

Recensie van Pixars eerste sprookje: Brave

Met Brave slaat Pixar een nieuwe weg in: die van de sprookjes. Uitgerekend iets waarmee moederstudio Walt Disney al decennialang succes oogstte. Bewandelt de studio, die zo vaak om zijn originaliteit wordt geloofd, dan geen platgetreden wegen? Ja, maar met een bewust doel voor ogen.

BraveMerida (Kelly Macdonald) is een eigenzinnige dochter die koningin Elinor (Emma Thompson) grijze haren bezorgt. Als kleine meid speelde ze liever met pijl en boog dan zich als een fatsoenlijke troonopvolger te gedragen. Na een vrij onbezorgde jeugd blijkt dat ze als puber alleen maar feller is geworden. Weg met suffe poëzie en fijne manieren, lang leve paardrijden en boogschieten!

Wanneer Merida ontdekt dat het tijd is om uitgehuwelijkt te worden aan de zoon van een van de drie andere clans, keert ze zich tegen die aloude traditie. Wat ze helaas niet had verwacht, is dat ze zo het hele koninkrijk in gevaar brengt. Wat volgt is een (psychologische) zoektocht die genoeg avontuur bevat om niet te vervelen en voldoende, geslaagde humor om de spannende momenten af te wisselen.

BraveElke nieuwe Pixar-telg ziet er prachtig uit en Brave is geen uitzondering. De prent speelt zich af in het Schotland van de 10e eeuw en dat betekent dus kastelen, bergen, ruïnes, een magisch woud en adembenemende Hooglanden. Alles – van het decor tot de kledij – straalt de middeleeuwse sfeer uit.

Visueel is alles top en ook het muzikale aspect van de film stelt niet teleur (dankzij componist Patrick Doyle en zangers Julie Fowlis, Birdy en Mumford & Sons). De songs ademen een Schotse sfeer uit en vooral het legendarische lied dat King Fergus (Billy Connolly) zingt over de monsterlijke beer Mor’du is erg leuk. Net alsof je een pub vol dronken kiltendragers bent binnengestapt. Doorspekt met Schots dialect en een prima keuze van stemacteurs met een Keltische tongval is vooral de originele, Engels gesproken versie van Brave een aanrader.

BraveAan de oppervlakte heeft Brave alle typische ingrediënten van een sprookje: fantasie, avontuur, actie, humor en magie. Een jonge meid wil haar lot in eigen handen nemen en zelf haar toekomst bepalen. Niets nieuws onder de zon, zou je denken, maar er is één zeldzaam element dat uitzonderlijk sterk is uitgewerkt en waar de hele film om draait: de (moeilijke) relatie tussen moeder en dochter. De beste en ontroerendste momenten uit de film krijg je wanneer prinses Merida en koningin Elinor met elkaar, maar ook náást elkaar praten. De rest is eigenlijk vulling, maar wel een smakelijke.

Naast eenvoudige grappen (zoals een heks die beweert iets anders te zijn) zit Brave voor de oplettende kijker ook vol leuke details: typische verborgen elementen (de pizzatruck en een karakter uit Monsters University zitten in de film verwerkt), maar ook subtiele grapjes (“Neem de kleine glazen!”) en mooie symboliek (de emotionele speech en het haar van Elinor op het einde).

BraveIn vergelijking met Ratatouille of Up, waarbij verschillende werelden met elkaar in contact komen, is Brave kleinschaliger en minder vernieuwend. Dat past bij het karakter van de film, maar kan ervoor zorgen dat de film minder overweldigend aanvoelt. De grootste kritiek is dat het verhaal naar het einde toe te voorspelbaar wordt en een suikerzoet happy end heeft. Dat klopt in zekere mate, maar zou volgens mij wel eens de bedoeling kunnen zijn.

De kracht van Pixars eerste sprookje zit hem niet in zijn verrassende uitvoering, maar vooral in de onverwacht intieme uitdieping van een moeder-dochterrelatie. Wanneer heb je voor het laatst een animatiefilm gezien waarin de moeder een belangrijke rol speelt, zonder dat ze dood of van de gemene stiefmoedersoort is? Precies daarom is het verhaal van coregisseur Brenda Chapman (geïnspireerd op de relatie met haar eigen dochter) een verhaal dat het verdiende om verteld te worden.

Tip: Loop niet te snel weg uit de zaal, want na de aftiteling komt er nog een korte grap in beeld (waar ik als enige in een lege zaal lekker ongegeneerd om kon lachen). Als extraatje krijg je voorafgaand aan Brave ook nog het dromerige kortfilmpje La Luna te zien. Erg mooi en een prima opwarmer voor de hoofdfilm.

Brave draait vanaf vandaag in de Nederlandse en Belgische zalen.

Geplaatst door onder Bioscoopfilms