13/07/2012

Groen licht voor Hieronymus Bosch The Movie

Hieronymus Bosch The MovieAls één schilder een animatiefilm verdient, is het Jheronimus ‘Hieronymus Bosch’ van Aken wel. De wereldberoemde, Nederlandse kunstenaar creëerde een heleboel tot de verbeelding sprekende wezens die straks de sprong maken van het schilderdoek naar het witte bioscoopdoek.

De Nederlandse schrijver en regisseur Erik van Schaaik en producent Jiek Weishut van The Drawing Room werken al een tijdje achter de schermen aan Hieronymus Bosch The Movie. De film kreeg zopas de steun van het Nederlands Filmfonds, waardoor de toekomst van de avondvullende animatie er goed uitziet. Door de financiële bijdrage kan de schrijver zich nu volledig toeleggen op het uitwerken van het scenario. Hij wordt hiervoor bijgestaan door niemand minder dan Wilbert Plijnaar (die aan grote Hollywoodfilms meewerkte zoals The Lorax en Despicable Me) en Daan Velsink (die recent het Ultrakort-filmpje Kiekje schreef). Later zal dit basisteam aangevuld worden met storyboard artists en editors.

Erik van Schaaik - Regisseur Hieronymus Bosch The MovieHet middeleeuwse verhaal volgt de belevenissen van een jonge Bosch die als schildersleerling werkt in het atelier van zijn vader. De film laat zien hoe hij opgroeit tot de beruchte duvelmaker; schilder van bizarre doeken vol monsterlijke figuren waarvoor je normaal op de brandstapel belandde.

In de animatiefilm komen allerlei historische gebeurtenissen en locaties aan bod: het atelier aan de markt van ’s-Hertogenbosch, de grote stadsbrand, de heksenjacht en riviertjes zoals de Dieze en het Hellegat. Bovendien zijn veel fragmenten uit de schilderijen op verschillende manieren in het verhaal verwerkt.

Hieronymus wordt een combinatie van computeranimatie en stop-motionanimatie. In tegenstelling tot de 2D-kunstwerken wordt nu met computeranimatie een 3D-wereld gecreëerd die de kijker als het ware meeneemt in de schilderijen.

Schilderij Hieronymus BoschDe personages komen op een digitale manier tot stand, maar de decors bestaan uit miniatuursets die met de hand worden gemaakt (zie foto van de regisseur met het aardewerk). Dat is een bewuste keuze van de regisseur, die zo de schilderachtigheid en handvaardigheid van Bosch’ werk wil benaderen. Uiteindelijk moeten beide technieken samenvloeien op een manier waarbij het ‘echte’ niet langer van het ‘neppe’ te onderscheiden is.

Een teaser voor de film laat nog even op zich wachten, maar bovenaan in dit bericht vind je alvast de eerste poster. Die is gemaakt door enkele studenten van de HKU, waar enkele testjes voor de animatiefilm werden vervaardigd. Op de poster zijn echte miniatuurhuisjes te zien, met op de voorgrond een digitaal karakter. Het resultaat van de productie (te volgen via Facebook) wordt in de bioscoop verwacht in 2016, niet toevallig vijfhonderd jaar na de dood van meester Bosch.

Geplaatst door onder Films, Nederland