24/01/2012

Aardman verwijdert “foute” grap uit animatiefilm

Als je een trouwe lezer bent, dan heb je ongetwijfeld al de vele, leuke voorsmaakjes bekeken van The Pirates! In an Adventure with Scientists. Dat is de nieuwe stop-motionfilm van Aardman Animations, geregisseerd door Peter Lord. Wellicht heb je ook gezien dat er een grap werd gemaakt over een boot vol melaatsen (zie video).

The Pirates - Pirate CaptainEen grap waarbij de arm afviel van een melaatse, viel niet in goede aarde bij de (onbekende) gezondheidsorganisaties Lepra Health In Action en de International Federation of Anti-Leprosy Associations.

Het eerste wat wegvalt bij lepralijders, is blijkbaar hun gevoel voor humor. Na enkele protestbrieven (een dolle vrouw schreef zelfs naar presidentsvrouw Michelle Obama om de film in Amerika te laten boycotten!) laat Aardman weten dat de bewuste grap wordt aangepast. Op welke manier is niet duidelijk. Mogelijk wordt de clip uit de film geknipt of nog snel veranderd.

Een nobele beslissing van de animatiestudio, ook al is lepra goed te genezen en komt het praktisch alleen nog in enkele ontwikkelingslanden voor, waar de film mogelijk niet eens verschijnt. Toch is het triest dat – door het gebrul van enkele kortzichtige individuen die alles doodserieus nemen – de politieke correctheid wint van een een onschuldige, visuele grap.

The Pirates - Pirate with ProstheticsEn nu? Nu is het gewoon nog even wachten op verontwaardigde reacties van mensen met één oog, mensen met één been, mensen met maar één arm, mensen met een wilde baard, mensen met een neus van kurk, mensen die gevoelig zijn voor aangespoelde walvissen, piraten die vroeger uitgelachen werden, mensen die nog steeds niet verwerkt hebben dat dodo’s uitgestorven zijn, mensen die watervrees hebben, mensen die motorboten verkopen en die het niet fijn vinden dat er alleen zeilschepen in de film zijn te zien, mensen met maffe pruiken, Britse monarchen die wél van zeerovers houden en wetenschappers die niet langer belachelijk gemaakt willen worden.

Het enige wat dan straks nog overblijft, is een korte film over een groepje gezonde en netjes getrimde kleifiguurtjes die zich inzetten voor het goede doel. Dat wordt vast lachen.

Aardmans piraten enteren een lepraboot (zie 00:26)

Geplaatst door onder Films, Videos ▾