10/08/2011
|
Recensie Rise of the Planet of the Apes
Wie een van The Planet of the Apes-films heeft gezien, weet hoe deze nieuwe film ongeveer afloopt. Rise of the Planet of the Apes is immers een prequel die vertelt wat voorafging aan de apenrevolutie. Dat maakte het voor regisseur Rupert Wyatt geen eenvoudige klus. Nog meer dan bij andere films lag de klemtoon dus op het vertellen van een boeiend verhaal. Gelukkig is de regisseur daar bijzonder goed in geslaagd.
Het ontstaan van de apenrevolutie wordt gevolgd door de ogen van twee hoofdpersonages: een mens en een aap. Will (James Franco) is een gedreven wetenschapper die voor de mensheid (maar vooral voor zijn wegkwijnende vader) op zoek gaat naar een middel dat de ziekte van Alzheimer kan genezen. De menselijke rol van Will wordt echter overschaduwd door die van Caesar, de buitengewoon intelligente zoon van een chimpansee waarop werd geëxperimenteerd. Om het publiek de kans te geven om een band op te bouwen met Caesar en zijn latere daden te begrijpen, volgt de camera het personage vanaf zijn geboorte.
Niets dan hulde voor de man, want het dagenlang op handen en voeten rondkruipen wierp zijn vruchten af. Zijn harige alter ego steelt de show en zuigt je helemaal mee in het verhaal. In veel andere verhalen zou het restje menselijkheid in de apen (afkomstig van de acteurs) een negatief effect kunnen hebben op de geloofwaardigheid, maar de keuze voor motion capture was in deze film een geslaagde zet. De slimme apen kregen hierdoor iets menselijks dat bij momenten zelfs angstaanjagend werkte. Perfect voor een film zoals deze.
De film draait vanaf vandaag in België. Nederland moet nog wachten tot 18 augustus. Als je niet in sciencefictionverhalen gelooft, vind je Rise of the Planet of the Apes vast een flauw broodje aap. Laat je jouw fantasie echter de vrije loop, dan krijg je daar een indrukwekkende apenfilm voor in de plaats. Kom maar op met dat vervolg! |