14/08/2011

Brad Bird: Hollywood mist lef om Pixar te kopiëren

The IncrediblesThe Incredibles mag dan al wel zeven jaar oud zijn, het blijft nog steeds een van de beste animatiefilms van Pixar.

In een interview met de LA Times vertelt regisseur Brad Bird over de superfilm en het succes van de animatiestudio. Hij gaat dieper in op de geloofwaardigheid van de personages (zelfs als het machtige superhelden zijn), de inspiratie voor de superkrachten van zijn karakters en zijn liefde voor James Bond-films.

Onderaan lees je wat hij te zeggen heeft over Pixar, de animatiestudio die iedereen wil kopiëren, maar waar niemand in lijkt te slagen. Dat is volgens de regisseur te wijten aan een gebrek aan lef bij de filmstudio’s:

“Iedereen in Hollywood zegt dat ze net zoals Pixar willen zijn, maar dat is niet waar. Er is geen geheim bij Pixar, maar de studio gelooft wel in gepassioneerde mensen die risico’s durven te nemen. Dat is iets wat het grootste deel van Hollywood niet durft. Studiobazen zeggen dat ze van creatieve mensen houden die risico’s nemen, maar eigenlijk willen ze alleen op veilig spelen. Projecten kosten veel geld en mensen volgen liever vaste patronen waarvan ze weten dat ze veel opbrengen. Hollywood wil een wiskundige formule voor kaskrakers, maar daarvoor moet je afwijkende en interessante ideeën hebben.”

The Incredibles - SyndromeWare woorden. Animatie is een grote business geworden en er draaien steeds meer geanimeerde films in de bioscoop. Omdat studio’s op veilig willen spelen, zijn dat helaas vaak dezelfde verhalen in een ander jasje. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Zowel binnen de bekende studio’s zelf (DreamWorks maakte een uitgemolken Shrek 4 én een verrassend How to Train Your Dragon) als bij de nieuwe studio’s die uit de grond schieten (Illumination debuteerde met het erg succesvolle Despicable Me). Recent werd ook Tradition Studios opgericht, een nieuwe studio die bestaat uit Disney- en Pixar-veteranen die het groots zien.

Opmerkelijk is wel dat Bird de uitspraken doet terwijl hij nota bene zelf de vierde Mission: Impossible-film regisseert en Pixar ook meer en meer op veilig speelt. Cars 2 was niet meteen het toppunt van creativiteit en van Monsters Inc verschijnt binnenkort ook een tweede deel.

Geplaatst door onder Interviews