06/07/2011
|
Recensie: Cars 2 is slachtoffer van Pixars eigen succes
Wie de actualiteit een beetje volgt, weet dat Cars 2 op bijzonder weinig bijval kan rekenen bij de internationale filmpers. Op Rotten Tomatoes, waar gemiddelden worden berekend aan de hand van recensies van filmjournalisten, kreeg de prent slechts 35 % (55 positieve, 104 negatieve recensies). Een historisch dieptepunt voor een film van een van de populairste animatiestudio’s van de wereld. De verklaring is eenvoudig: Cars 2 is het slachtoffer van Pixars eigen succes.
De wagens schakelen immers naar de tweede versnelling. Meer snelheid, meer explosies, maar helaas minder diepgang. De transformatie van een gezellige familiefilm naar een internationale spionagefilm is wel een gedurfde zet. Het avontuur verhuist daardoor van het kleine, veilige dorpje Radiator Springs naar indrukwekkende steden met spannende racecircuits. De relatie tussen McQueen en Mater staat nog steeds centraal, maar de klemtoon verschuift veel meer naar de maffe takelwagen. De film zit tjokvol met coole gadgets die James Bond stikjaloers zouden maken. Vooral Finn McMissile, de koelbloedige Britse spion met de stem van Michael Caine, steelt de show.
Hoewel Disney en regisseur John Lasseter er op hameren dat het idee voor een vervolg spontaan ontstond en losstaat van het gigantische marketingpotentieel, is dat moeilijk om te geloven. De ontelbare Cars-spullen brengen nu eenmaal miljarden euro’s op. Als buitenstaander heb je daar geen zicht op, maar ik vermoed dat Lasseter besloot om het over te nemen van regisseur Brad Lewis nadat hij zag dat het team op weg was om de studio’s eeuwige motto “het verhaal is het belangrijkste” voor de eerste keer flink te verwaarlozen.
Cars 2 is duidelijk geen Toy Story 2, maar de film is nog steeds beter dan heel wat andere animatiefilms die in de bioscoop draaien. Een vermakelijke kinderfilm, maar met weinig meerwaarde voor de oudere kijkers. |