20/04/2011

Winnie the Pooh: Honingzoete 2D om van te smullen

Na The Princess and the Frog keert Walt Disney terug met een nieuwe, handgetekende animatiefilm. In de hoofdrol geen prinses deze keer, maar een wereldberoemde bolle beer. Wat mag je van Winnie the Pooh verwachten?

Winnie the PoohAlle bekende dieren zijn weer van de partij. Poeh, de immer hongerige beer die altijd op zoek is naar een likje honing. Iejoor, de ietwat neerslachtige ezel die zich vast wél twee keer aan dezelfde steen zou stoten. Knorretje, het verlegen varkentje dat steeds k-k-klaar staat om te helpen. Teigetje, de eeuwige springkampioen. Uil, zelfverklaard leider en miskend genie. Konijn, de langoor die niet alleen een kort staartje maar ook een kort lontje heeft. Uiteraard ontbreken ook de goedlachse Janneman Robinson, moederfiguur Kanga en haar vrolijke zoontje Roe niet.

De nieuwe tekenfilm is gebaseerd op drie korte verhalen van A.A. Milne, de geestelijke vader van Winnie de Poeh. Daar merk je echter niets van in de film, want ze gaan naadloos in elkaar over. Zo vecht Poeh tegen de honger (die zijn buik verschrikkelijk laat grommen), is Iejoor zijn trouwe staart kwijt en gaat iedereen op zoek naar Janneman wanneer die plotseling verdwijnt.

Winnie the PoohVisueel is Winnie the Pooh een topper, met veel respect voor de oudere klassiekers. Van de prachtige achtergronden tot de vele, ruwere, dubbele lijnen die de personages vormen. Een heuse verademing ten opzichte van de meeste, perfect gave tekenfilms van vandaag. Alles heeft te maken het tekentalent achter de schermen. Voor de prent deden regisseurs Stephen J. Anderson en Don Hall een beroep op heel wat bekende supervising animators: Mark Henn (Pooh, Christopher Robin), Andreas Deja (Tigger), Dale Baer (Owl), Eric Goldberg (Rabbit), Randy Haycock (Eeyore) en Bruce Smith (Piglet, Kanga, Roo). Dat levert karakteranimaties van de bovenste plank op. Bijvoorbeeld wanneer Konijn met militaire precisie de groep aan het werk zet om een val te maken. Zonder woorden, alleen met handgebaren en bijbehorende, strakke lichaamstaal. Heerlijk.

Winnie the PoohHet verhaal begint als een liveactionfilm. In een kamer, vol knuffels van de hoofdpersonages, wordt een kinderboek opengeslagen, waaruit de rest van de film wordt voorgelezen. Dat is bij momenten extra duidelijk wanneer de camera wat uitzoomt en je de pagina’s en de alinea’s met tekst ziet. Zo struikelt Poeh af en toe niet alleen over zijn woorden, maar ook letterlijk over het verhaal. De interactie tussen de verteller en de personages had best weggelaten kunnen worden. Het levert soms grappige reacties op, maar het verhaal zelf was prima. (Ik ben niet zo’n fan van het neerhalen van de vierde wand, dat haalt je vaak onnodig uit de fantasievolle wereld.) Verder wordt de traditionele tekenstijl ook nog even doorbroken wanneer de dieren fantaseren over een verschrikkelijk monster. Het muzikale fragment bevat erg leuke krijttekeningen die tot leven komen op een schoolbord.

Het enige (maar grote) minpunt voor de oudere fans, is dat je de animatiefilm alleen in de Nederlandstalige versie kunt bekijken in de bioscoop. Onze redactie en de andere aanwezigen op de persvoorstelling kregen als enigen de originele, Engelse versie te zien. Over de Nederlandse versie kunnen we dus niet oordelen. Zoals we eerder schreven werd er wel voor een professionele (in plaats van een populaire) cast gekozen, dus het stemmenwerk is vast van een hoog niveau.

Winnie the PoohAls je denkt dat Pooh enkel voor kleine kinderen is, dan heb je het mis. Ja, het is heel eenvoudig. Ja, het is niet erg spannend omdat je weet dat alles goed afloopt. Maar de film straalt een ongeveinsde warmte uit die je zeker zal raken. Ik denk – durf ik het te zeggen? – dat ik meer genoten heb van Winnie the Pooh dan van The Princess and the Frog. Volwassenen zullen extra genieten van de leuke woordgrapjes en de stiekeme verwijzingen naar andere films (volgens mij zag ik Knorretje even Indiana Jones nadoen). De film duurt helaas niet zo lang, maar blijft wel – dankzij een leuke aftiteling – tot op de allerlaatste seconde boeien. Bovendien krijg je ook het mooie tekenfilmpje The Ballad of Nessie als voorafje (zie recensie wereldpremière).

Winnie de Poeh is vanaf vandaag overal in Nederland en België te zien.

Geplaatst door onder Bioscoopfilms