16/01/2011

Korte animatiefilm: Vicenta (18+)

VicentaEen arme vrouw gaat gebukt onder de overdreven gierigheid van haar man. Van haar echtgenoot krijgt ze niets, behalve verwijten dat ze te veel zeurt. Van hem kan ze best nog wat langer rondlopen in die versleten jas van haar overleden moeder, terwijl de rondborstige buurvrouw op iets meer sympathie kan rekenen. Wanneer de vrek onverwacht het loodje legt, wil de vrouw hem op Frankensteinse wijze weer tot leven wekken om te achterhalen waar zijn geld verstopt zit.

Vicenta is een productie van de Spaanse studio Conflictivos Productions en werd geregisseerd door Sam, kort voor Samuel Ortí Martí. Op de animatie valt zo goed als niets aan te merken, maar de maker heeft dan ook jarenlange ervaring (hij werkte ook mee aan heel wat stop-motionfilms van Aardman). Alles ziet er knap uit en de karakters zijn mooi gemaakt. Ook filmtechnisch zit het wel snor met mooie overgangen tussen twee scènes (bijvoorbeeld van de mans druppel kwijl naar de druppel zweet van de vrouw).

Alleen had het verhaal ook wel zonder die scheetgrappen gekund (je zou denken dat die in dit volwassen verhaal wel zouden ontbreken) en zijn de ondertitels af en toe in gebrekkig Engels vertaald. Dat doet echter niks af aan het knappe eindresultaat van twee jaar zwoegen en de film is – terecht – een van de vier genomineerde kortfilmpjes die kans maken op een Goya (Spaanse Oscar) voor Beste Korte Animatiefilm.

Korte animatiefilm Vicenta (2010)

(Via Lineboil)

Geplaatst door onder Kortfilms