09/10/2010

Recensie: Laat je hart stelen door Despicable Me

Despicable MeHij was niet te missen, de film Despicable Me. Verschillende trailers werden online geplaatst, posters in het station en natuurlijk kon je er op Animatieblog ook niet omheen. Vanaf vandaag kun je ‘m dan eindelijk zien. Lees alvast wat wij ervan vonden.

Gru (Steve Carell), nummer twee op de lijst van ‘s werelds slechtste schurken, bereidt zijn meest slechte plan tot nu toe voor: het stelen van de maan! Hij krijgt hulp van een heel leger aan enthousiaste assistenten (de kleine gele ‘minions’) en gekke professor Nefaric, die zijn beste dagen wel heeft gehad. Wanneer er drie schattige weesmeisjes in Gru’s leven binnenwandelen worden zijn plannen totaal door de war geschopt. Zij zien in hem namelijk een mogelijke vader…

Minion uit Despicable MeDespicable Me, ook wel Verschrikkelijke Ikke, is de allereerste productie van Illumination Entertainment. Vanaf het begin was het belangrijk een verhaal te maken dat kenmerkend zou zijn voor het soort films dat dit productiehuis zou gaan maken. Daarbij horen geen tweedimensionale helden of schurken. Een film waarbij je hoofdpersoon een schurk is, is best lastig. Pas naarmate de film vordert krijgt Gru goede trekken, waardoor je van ‘m kunt gaan houden. Intussen kun je alvast gaan houden van weesmeisje Agnes (“It’s so fluffy!”) en natuurlijk de enorm schattige minions, waar de Franse regisseur Pierre Coffin overigens de stemmen voor deed. Coffin is van origine een karakteranimator, en vormde samen met regisseur/striptekenaar Chris Renaud een perfect team.

Gru uit Despicable MeEergisteren was Pierre Coffin op het Playgrounds-festival om te vertellen over de productie. Daarbij kwamen verschillende leuke weetjes aan bod, zoals dat Gru eigenlijk de sidekick was van de originele hoofdpersoon. Bovendien was Gru in eerste instantie kleiner, maar Steve Carell zou het personage alleen in willen spreken wanneer hij wat langer en dunner gemaakt zou worden. Naast Carell zijn er meer bekende acteurs ingeschakeld, zoals Miranda Cosgrove, hoofdrolspeelster in de populairste tienerserie van dit moment, iCarly. Ook Julie Andrews doet mee, na er wel even over getwijfeld te hebben. Haar personage is namelijk de moeder van Gru, een knorrige, oude vrouw. Het jongste weesmeisje werd ingesproken door vijfjarige nieuwkomer Elsie Fisher. Zij werd vanwege haar bijzondere gevoel voor timing en humor voor een groot deel vrijgelaten in haar tekst, wat uitspraken als “It’s so fluffy!” opleverde.

Hoewel er nog zo veel meer te vertellen valt over deze geweldige film, zou ik gewoon zeggen: ga ‘m kijken!

Officieel draait Despicable Me pas vanaf 13 oktober in de Nederlandse bioscopen, maar vanaf vandaag zijn er al verschillende voorvertoningen. De Belgische release volgt later op 27 oktober. Mocht je er daarna, net als ik, nog steeds geen genoeg van krijgen… 14 december ligt de dvd al in de winkels!

Geplaatst door onder Bioscoopfilms