21/10/2010

Brenda Chapman is regisseur af van Pixars Brave

Brenda ChapmanMaanden geleden werd Brenda Chapman met veel media-aandacht voorgesteld als de eerste vrouwelijke regisseur bij Pixar. De vrouw die meeschreef aan Beauty and the Beast, The Lion King, The Hunchback of the Notre Dame en Cars, zou bij de animatiestudio voor een nieuwe mijlpaal zorgen.

Als eerste vrouwelijke regisseur zou ze bovendien de studio’s eerste animatiefilm maken met een vrouwelijke hoofdrolspeelster. Brave wordt namelijk een modern sprookje over Merida, de dochter van een Schotse koning die ervoor kiest om boogschutter te worden.

Mark AndrewsAan dat sprookje is nu voor Chapman een voortijdig einde gekomen. Cartoon Brew meldt dat Chapman niet alleen regisseur af is, maar dat ze ook de studio heeft verlaten.

Ze wordt vervangen door Mark Andrews, een van de twee regisseurs van de korte animatiefilm One Man Band (2005). Een late wissel halfweg in de productie van de film is zeldzaam, maar niet nieuw (Jan Pinkava werd bij Ratatouille vervangen door Brad Bird). Er is nog wat tijd om aan de film te sleutelen, want Brave wordt pas verwacht in juni 2012.

Omdat er geen duidelijke reden bekend is en een officiële verklaring uitblijft, gonst het natuurlijk van de geruchten. Discussies over de mannelijke heerschappij bij Pixar (dat een “clubje van en voor testosteron” zou zijn) zijn onvermijdelijk. De vraag is dan vooral of het een noodzaak is om een vrouw op het regisseursstoeltje te plaatsen wanneer de studio kaskraker na kaskraker uitbrengt.

Missen jullie een vrouwelijke input bij Pixar of maakt het helemaal niet uit wie een film regisseert?

Update: De New York Times bevestigt dat Brenda Chapman inderdaad plaats moest maken vanwege “creatieve redenen”, maar dat ze volgens een woordvoerder van Walt Disney wel nog steeds bij de animatiestudio werkt

Geplaatst door onder Films