09/01/2010

Korte animatiefilm: The Old Man and the Sea

The Old Man and  the SeaThe Old Man and the Sea is een korte animatiefilm van de Russische animator Aleksandr Petrov. Hij baseerde zijn kortfilm op de gelijknamige novelle die de bekende, Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway schreef in 1952.

Het verhaal gaat over Santiago, een oude Cubaanse visser die al weken geen geluk meer heeft bij het vissen. Omdat hij te trots is om van de maaltijden te eten die de andere dorpelingen hem aanbieden, besluit hij om op een dag dieper in zee te varen om er de vangst van zijn leven aan de haak te slaan…

Toch is het niet (alleen) het verhaal dat de kortfilm in 2000 de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm opleverde.

The Old Man and  the Sea - artwork Alexander PetrovWat The Old Man and the Sea zo prachtig maakt, is de aparte techniek die Alexander Petrov en zijn zoon Dimitri gebruikten.

Elke tekening werd afzonderlijk geschilderd op een glasplaat die bovenop een lichtbak ligt. Met hun vingers tekenden de makers met olieverf steeds weer een nieuw schilderij als frame. Elk resultaat werd gefotografeerd en nadien gemonteerd tot een kortfilm. Het kostte vader en zoon bijna drie jaar van hun leven om de 29.000 kunstige plaatjes te creëren. Een korte blik op dit bijzonder tijdrovende proces zie je in het filmpje tijdens de aftiteling.

Korte animatiefilm The Old Man and the Sea

(Via AWN, met dank aan Luc voor de tip)

Geplaatst door onder Kortfilms