19/01/2010

Successtrip Bone krijgt een animatiefilm

Onder stripliefhebbers hoeft Bone geen introductie, maar in de lage landen is de Amerikaanse comic bij het gewone publiek niet zo bekend als zeg maar Suske en Wiske. De reeks werd geschreven en getekend door Jeff Smith, een Amerikaanse striptekenaar die Bone in eigen beheer uitgaf van 1991 tot 2004.

BoneHet eindresultaat, een geweldige verzameling van 55 albums, groeide door de jaren heen uit tot een wereldwijd succes. Meer dan een miljoen exemplaren gingen over de toonbank. Enkele jaren geleden plaatste het magazine Time de serie in de top tien van Best Graphic Novels of All Time.

Het meer dan 1.300 pagina’s lange verhaal neemt je mee op een fantastische reis met de drie neefjes Fone Bone, Smiley Bone en Phoney Bone. De drie vreemde, witte mannetjes werden verdreven uit hun dorp Boneville en komen door een speling van het lot terecht in een wonderlijke wereld vol mysterieuze personages. Elk album van Smith bevat een geslaagde combinatie van humor, avontuur, spanning en fantasie, met een vleugje romantiek. Zijn strips worden vaak omschreven als een grappige versie van The Lord of the Rings, vanwege de epische en magische elementen in het verhaal. Monsters, draken, ridders en prinsessen, Bone heeft het allemaal.

BoneJaren geleden waren er al plannen om een animatiefilm over Bone te maken. Nickelodeon zou een adaptatie maken van de populaire strips, maar toen Smith hoorde dat de personages door kinderstemmetjes zouden worden ingesproken en de film vol hippe popliedjes van Britney Spears zou zitten, maakte hij daar meteen een einde aan. En terecht.

In 2008 kocht Warner Brothers de rechten op voor een verfilming en werd Dan Lin (Sherlock Holmes, Terminator Salvation) aangesteld als producer.

Vorige maand raakten er in een interview met Lin iets meer details bekend over de Bone-verfilming. Het goede nieuws is dat het verhaal helemaal trouw blijft aan dat van de albums. Goed om te zien dat het motto If it ain’t broke, don’t fix it toch nog leeft in Hollywood. Bovendien is Smith als executive producer nauw bij het proces betrokken, wat alleen maar een gunstig effect op het resultaat kan hebben. Voorlopig zijn de makers nog aan het uitvogelen hoeveel albums ze precies in de eerste animatiefilm zullen proppen, want de bedoeling is om van de Bone-reeks een trilogie te maken. Met meer dan vijftig albums hebben ze in ieder geval genoeg bronmateriaal.

Bone (game)Het minder goede nieuws is dat de film een productie wordt van Animal Logic, de studio die in 2006 Happy Feet voortbracht. Dat betekent dat Bone een computeranimatie en geen tekenfilm wordt. Daarmee valt ook Bone helaas ten prooi aan de onterechte overtuiging dat je het door Pixar groot gemaakte medium moet gebruiken om succesvol te zijn. (Binnenkort krijgen ook andere 2D-iconen zoals Kuifje, De Smurfen, Yogi Bear en Tom and Jerry een make-over met computeranimatie.) Vooral de minimalistische eigenschappen van de Bones maken het erg moeilijk om een aantrekkelijk 3D-model te creëren. Een bewijs daarvan is een afbeelding uit het spel dat op de albums werd gebaseerd (zie afbeelding).

Stripcovers BoneEr is voorlopig nog geen releasedatum, maar de producer hoopt deze of volgende maand bekend te maken wie de regisseur van de film wordt. Op dat moment zullen er ook wel meer details over de animatiefilm uitlekken.

Als het de animators lukt om geen flauwe karakters uit de computer te toveren, zou dit wel eens een erg sterke trilogie kunnen worden. De originele albums van Smith zijn in ieder geval goud waard. Ik heb de Engelstalige albums op vakantie leren kennen (en ze op een aantal dagen tijd allemaal verslonden) en kan alleen maar besluiten dat Bone een echte aanrader is. De stripboeken werden ook in het Nederlands uitgegeven.

Meer over de strips vind je op de officiële site www.boneville.com.

(Via Collider en Slashfilm)

Geplaatst door onder Films