05/12/2009

Korte animatiefilm: Judas & Jesus (18+)

Judas & JesusJudas & Jesus is een kortfilm van het Duitse duo Olaf Encke en Claudia Romero. De twee animators vonden dat het welletjes was geweest met de eenzijdige weergave in de Bijbel. In tegenstelling tot die dikke bestseller, krijg je het verhaal deze keer in de vorm van een tekenfilm voorgeschoteld. Meer dan tweeduizend jaar later krijg je daarom eindelijk het echte verhaal over de relatie tussen Jezus, Judas en Maria Magdalena.

De makers storen zich helemaal niet aan taboes en Judas & Jesus vertelt dan ook op geheel ongecensureerde wijze de belevenissen van het trio. Het verhaal speelt zich af in chronologische volgorde en de korte film begint dan ook met de geboorte van beide figuren. Jezus wordt vol liefde ontvangen in een warme familie en Judas komt als een waar duivelskind met zijn voetjes eerst uit een van de vele minnaressen van Satan. Daarna zie je hoe beide personages opgroeien en elk hun eigen levensweg uitstippelen. Slechts één spilfiguur vormt een link tussen beide tegenpolen: de verleidelijke Maria.

Judas & JesusVerwacht je aan een stevige portie seks, religie en rock-‘n-roll in deze kortfilm. Judas & Jesus geeft een originele wending aan het bekende verhaal en dat is leuk gevonden. De beeldspraak past bovendien goed bij de opvatting dat mensen vaak niet meer zijn dan schapen die blind volgen. Er zit humor in verwerkt (de eerste en laatste scènes zijn een parodie op de tekenfilms van Warner Bros.), maar toch moet de tekenfilm het vooral van zijn schokeffect hebben. Een blatante hoeveelheid blote borsten en konten die door het beeld wiebelen is wel het laatste dat je verwacht van een kortfilm met de titel Judas & Jesus.

De vele naaktscènes zorgen er ook voor dat de nadruk vooral op de expliciete beelden ligt. Maar dat is voor de film misschien net een troef, als je kijkt wat het onderliggende verhaal eigenlijk is. De animatie is in ieder geval knap gedaan. Alleen het het einde (na de aftiteling) is nogal vreemd, tenzij dat gewoon een fantasietje was om de tijd te vullen. Judas & Jesus ging al heel wat animatiefestivals rond (zoals KLIK! in Amsterdam), maar sinds vorige maand is de kortfilm ook beschikbaar op dvd voor de duivelse prijs van 6,66 euro. Meer info over de makers en de tekenfilm vind je op hun website.

Korte animatiefilm Judas & Jesus

(Met dank aan Tim voor de tip)

Geplaatst door onder Kortfilms