05/08/2009

Recensie Ponyo: Gekeken en goedgekeurd

PonyoDe reden waarom Disney zo’n grote interesse heeft in de animatiestudio Ghibli? Het brein achter de studio en meteen ook de bekendste Japanner op deze aardbol: Hayao Miyazaki. De laatste jaren druppelen zijn films steeds vaker onze bioscoopzalen binnen. Het recentste pareltje dat wereldwijd harten veroverde is Ponyo.

Voluit heet de film Ponyo on the Cliff by the Sea, een vertaling van Gake no ue no Ponyo en een verwijzing naar de klif aan de zee waar de film zich grotendeels afspeelt. Het verhaal begint wanneer de vijfjarige Sousuke een goudvis vindt. Hij doopt het schattige wezentje Ponyo en merkt al gauw dat zijn nieuwe vriendinnetje niet zomaar een goudvis is. Ponyo is de dochter van Fujimoto, een tovenaar die diep in de zee leeft, ver weg van alle mensen. Hij is dan ook razend wanneer hij hoort dat zijn dochter graag een mens zou zijn, zodat ze bij Sousuke kan blijven. Maar het besluit van Ponyo staat vast en ze zal er alles aan doen om haar wens te vervullen…

Je zou denken dat Miyazaki het op 68-jarige leeftijd wel gehad heeft met animatiefilms maken. Fout! De meester van de Japanse animatie voegt met Ponyo alweer een pareltje toe aan zijn collectie. Ik had enkel de Japanse trailer gezien en de film leek, in tegenstelling tot zijn voorgangers, een beetje kinderachtig (wellicht door het liedje op de achtergrond).

PonyoMaar Miyazaki heeft het toch weer klaargespeeld en Ponyo heeft me aangenaam verrast. De animaties van Studio Ghibli mogen dan wel een jeugdige doelgroep hebben, toch vallen ze steeds weer ook bij heel wat volwassenen in de smaak. Ponyo is eigenlijk een frisse interpretatie van het aloude sprookje van De Kleine Zeemeermin, al heeft de maker zich daardoor niet laten leiden. Zoals steeds vertrekt Miyazaki niet vanuit een bestaand idee, maar ontwikkelen het verhaal en de personages zich terwijl hij de storyboards voor de film tekent. De enkele gelijkenissen met het sprookje van Hans Andersen zijn dan ook veeleer toevallig.

PonyoHet tekenwerk is zoals je kan verwachten van een hoog niveau. Ponyo’s vader lijkt een beetje op een kruising van Hauru (uit Howl’s Moving Castle) en Yubaba (uit Spirited Away), allebei magische personages uit enkele vorige Ghibli-films. De laatste creaties vragen ook steeds meer tekeningen. Waar er in 1997 voor Princess Mononoke ruim 112.000 afbeeldingen gebruikt werden, zijn dat er ruim tien jaar later meer dan 170.000 voor Ponyo. Dat is een flinke stapel (zie foto). Ook aan deze film werkte de Japanse duizendpoot zelf mee: de regisseur/schrijver/animator tekende persoonlijk de zee en alle golven in Ponyo.

PonyoDe aftiteling is deze keer iets bijzonders. Aan de film werkten meer dan 400 mensen mee, wat een ellenlange namenlijst betekent die de laatste vijf minuten over het beeld zou schuiven. Het liedje dat ze echter voor de credits op het einde hadden voorzien, duurde nog geen twee minuten. Miyazaki wilde niet dat componist Joe Hisaishi zijn werk met enkele instrumentale fragmentjes moest verlengen, dus heeft hij het anders aangepakt.

De saaie, typische zwarte achtergrond moest wijken voor frisse illustraties die ook voor de kinderen leuk zijn om naar te kijken en de uitgebreide beroepsomschrijvingen of titels vind je niet meer terug. Wat je ziet is een eenvoudige opsomming van de namen van de honderden medewerkers. Iets wat ze bij de studio voortaan altijd willen doen. Op die manier was er zelfs nog plaats om het schoonmaakpersoneel te vermelden en de drie dikke katten die in de studio rondlopen. Het enige talent dat volgens Miyazaki een uitzondering verdient, is dat van de stemmen die in het begin van de film een extra vermelding krijgen.

PonyoWie goed oplet, kan een lesje milieueducatie in de film bespeuren. De vader van Ponyo moet niet veel van mensen hebben omdat ze zo oneerbiedig me de zee omgaan. Heel wat afval wordt achteloos in de zee gedumpt, zonder respect voor de natuur.

Toch is Ponyo in de eerste plaats een vrolijke film over het mooie van vriendschap en wat je daarvoor soms moet opofferen. In een kleurrijk spektakel komen heel wat wonderlijke zeebewoners voorbij van wie je niet eens wist dat ze bestonden. Voeg daar nog eens de prachtige muziek aan toe en je hebt een anderhalf uurtje animatiegenot. Net zoals de andere films van Miyazaki is ook Ponyo alweer een dikke aanrader.

Deze maand speelt de film in de Nederlandse en Vlaamse filmzalen. In de Pathé-bioscopen draaien ze Ponyo vanaf 6 augustus, in de Kinepolis-filmzalen vanaf 19 augustus 2009.

Geplaatst door onder Bioscoopfilms