09/04/2009

Trailer voor Ghibli-tekenfilm Ponyo

PonyoAls je vorige maand niet een van de gelukkigen was die op het Brusselse Anima-festival mocht proeven van de jongste telg van Studio Ghibli, wees dan niet langer ongelukkig. Vanaf deze week kun je Ponyo (On The Cliff By The Sea) immers bekijken in de Belgische zalen. In Nederland werd de release uitgesteld: op de website van Pathé staat als releasedatum 16 juli.

Ponyo is de nieuwste film van Hayao Miyazaki, het geniale brein achter Princess Mononoke, Howl’s Moving Castle en Spirited Away. Voor die laatste werd hij in 2003 met een blinkende Oscar beloond voor de Beste Animatiefilm en dat hoopt hij nu met z’n nieuwe film nog eens over te doen. Voor de Engelstalige gedubde versie leenden al enkele klinkende namen als Cate Blanchett, Matt Damon en Liam Neeson hun stem.

Dat Miyazaki opnieuw prachtig werk heeft afgeleverd, mag blijken uit de resultaten van de jaarlijkse Anime Fair in Tokio, waar hij maar liefst met drie prijzen aan de haal ging in de categorieën Best Director, Best Original Story en Best Art Direction. Bovendien werd de film uitgeroepen als beste animatiefilm van 2008, enkel weggelegd voor films ‘die de grootste bijdrage leverden in de wereld van de anime’. De film scoorde niet alleen visueel erg goed, ook de filmmuziek werd onlangs gelauwerd. Componist Joe Hisaishi kreeg enkele weken geleden in Hong Kong op de Asian Film Awards de prijs voor Best Composer en was daarmee de eerste muziekauteur die geloofd werd om zijn werk binnen het animatiewereldje.

Wie nog steeds niet overtuigd is krijgt nog even de verhaallijn in een notendop: Ponyo On The Cliff By The Sea gaat over de bijzondere relatie tussen het magische goudvisje Ponyo en een vijfjarig jongetje Sosuke dat in een huisje hoog op een klif woont. Tot groot ongenoegen van haar vader Fujimoto, een oude tovenaar die diep op de bodem van de zee leeft, koestert Ponyo de wens om een mensenmeisje te worden. Amper geduld om de film te kijken? Dan heb je alvast een mooie poster voor de film. Als je nog steeds niet verzadigd bent, is er ook nog de Japanse trailer:

Japanse trailer voor Ponyo

Geplaatst door onder Films, Trailers