05/02/2008

Belgische première Max & Co op Anima

Max & CoAnima is vrijdag van start gegaan met Peur(s) du noir en zette zaterdag de dag in met de Belgische première van Max & Co: een schitterende stop-motion film van de broers Frédéric en Samuel Guillaume. Het is een Belgisch-Zwitsers-Frans-Engelse samenwerking. De animatiefilm werd al eerder vertoond op Annecy waar hij de Audience Award won.

Waarover gaat de film?

Max gaat op zoek naar zijn vader en belandt in het dorpje Saint-Hilare waar iedereen in de plaatselijke vliegenmeppersfabriek “Bzzz & Co” werkt. Wanneer de zaken niet goed gaan, wordt half het dorp ontslagen. Om de vliegenmeppers weer verkocht te krijgen, creëert een professor massa’s vliegen die het dorp teisteren, waarop Max samen met zijn vrienden de strijd opneemt tegen Bzzz & co.

Productie

Max & CoFrédéric en Samuel waren oorspronkelijk van plan er een 20 minuten durende kortfilm van te maken, maar na een ontmoeting met producer Robert Boner werd besloten het project om te dopen tot langspeler. Wat volgde was dus een samenwerking tussen meerdere landen met een heus budget en uiterst professionele poppen. Een film met geniale animatie, wondermooie sets, leuke muziek… Het enige dat ik eventueel minder vond aan de film waren enkele makkelijke verhaalsprongetjes. Maar laten we niet uit het oog verliezen dat deze film voor een jong publiek bedoeld is. Max & Co verdient zonder twijfel een hoge score!

Van waar komen toch die schitterende poppen?

Max & CoEen element dat me al zeer nieuwsgierig deed uitkijken naar de film waren de poppen. Die zijn namelijk gemaakt door Mackinnon and Saunders (gevestigd te Manchester) die eerder al de poppen maakte voor onder andere Mars Attacks en Corpse Bride. De poppen staan de hele week tentoon gesteld op Anima. Wie de kans heeft, moet ze zeker gaan bekijken want ze zijn echt de moeite waard. Stuk voor stuk kunstwerkjes op zich (zowel uitwendig als inwendig). Naast de poppen zie je er ook nog delen van de sets en ontwerpschetsen.

Wie de film niet op Anima heeft kunnen zien: hij komt op 6 februari in de Belgische cinema (zowel Franstalige als Nederlandstalige versie). De releasedatum voor Nederland is nog niet bekend. Op de website van de film vallen naast de trailer ook nog heel wat making-of filmpjes, foto’s, interviews en productienota’s te bekijken. Op de internationale site van de film kan je de informatie ook in het Duits bekijken.

Iedereen die van stop-motion houdt, mag deze film zeker niet missen!

Trailer voor Max & Co

Geplaatst door onder Films, Trailers