06/12/2006

Aardman’s Darkside… smullen!

Aardman's DarksideEen paar weken geleden stuitte ik op Amazon op een dvd die wel heel stilletjes op de markt is verschenen: Aardman’s Darkside. Een compilatie-dvd met afleveringen van Aardman-series als Angry Kid, Rex the Runt en Big Jeff. Hoe kon dit juweeltje zo aan mijn aandacht zijn ontsnapt?

Sinds september is-ie uit, en nu merkte ik het pas! Ik plaatste meteen een bestelling… en na een paar weken nagelbijtend wachten, lag het schijfje gisteren in mijn brievenbus. Ik deed de dvd stante pede in de speler, nestelde me op de bank… en toen werd het genieten!

Angry Button

Eigenlijk begon het genieten al bij het uitpakken. Het dvd-doosje zat in een fraai kartonnetje, en dat zat weer in een cellofaantje verpakt. Toen ik zat te pielen om het cellofaantje open te krijgen, hoorde ik opeens het manische lachje van Angry Kid. Gevolgd door de opmerking “You just pushed my angry button!” Een geintje in de verpakking; leuk! Maar het echte genot kwam pas toen ik de dvd speelde.

Vier series

Op de dvd staan afleveringen van vier animatie-series: Angry Kid, Rex the Runt en Big Jeff van Aardman zelf, en A Town Called Panic (een animatieserie van de Belgische PicPic André studio, maar aangekocht door Aardman en in Bristol van nieuwe, Engelse stemmen voorzien). Daarnaast staan er nog drie losse shorts op, en is er één speciale aflevering van Angry Kid die speciaal voor deze dvd is gemaakt. Genoeg te ontdekken dus! Zullen we er even doorheen lopen?

Rex the Runt

Rex the RuntMijn persoonlijke favoriet. Rex the Runt gaat over vier honden (vormgegeven als gingerbread-figuurtjes) die samen in een huis wonen en bizarre avonturen beleven. De animatiestijl is typisch Aardman: plasticine, met typische Aardman-mondjes. Het ziet er prachtig uit: met veel aandacht voor detail en mooi belicht. Grappig ook dat de shots die zich buiten afspelen, vaak èchte achtergronden hebben, zonder dat je dat meteen in de gaten hebt. Voor echte animatiefans is ook leuk om te weten dat Rex the Runt op een glasplaat wordt gemaakt: de kleifiguurtjes liggen op een glasplaat, en worden van boven gefilmd. De achtergrond kan achter het glas staan, of er later achter worden gezet. Het voordeel: je hebt geen metalen skeletten nodig in de klei-poppetjes. Nadeel: de glasplaat moet ongelooflijk schoon blijven! Wie de verhalen van Wallace & Gromit al absurd vond: Rex the Runt gaat nog een aantal stapjes verder. De humor is bizar, en gaat enorm snel. Moet ook wel, want een aflvering duurt maar 9 minuutjes. Op de dvd staan er vier, waarvan vooral Mouse In Me Kitchen een favoriet van mij is. Rex the Runt is eigenlijk een ondergeschoven kindje van Aardman: een prachtserie, die twee seizoenen liep, en waarvan in totaal 26 afleveringen bestaan. Heel veel bekendheid hebben deze collega’s van Wallace & Gromit echter niet gekregen, dus het is lastig afleveringen terug te vinden.

A Town Called Panic

A Town Called PanicMisschien nog wel bizarder, maar vreselijk grappig en knap gemaakt is A Town Called Panic. De serie – waarvan drie afleveringen op deze dvd staan – gaat over drie speelgoed-figuurtjes: een paard, een indiaan en een cowboy. Ze leven samen in een huis. Bij ‘speelgoedfiguurtjes’ denk je misschien aan iets Toy Story-achtigs, maar deze stopmotion-animatie is heel anders. Je kijkt voor je gevoel echt naar drie statische speelgoedpoppetjes, die niet eens hun armen en benen kunnen bewegen (als je goed kijkt, zie je echter dat er meer beweegt dan je zou denken!). Het is moeilijk uit te leggen waar de afleveringen over gaan: het is een soort slapstick-humor. De figuurtjes rennen van hot naar her en er gaat vanalles mis. Het tempo ligt enorm hoog, waardoor je als kijker niet eens de kans hebt om je af te vragen ‘waar zit ik eigenlijk naar te kijken?’. Ik schoot herhaaldelijk in de lach, en ik vond het eigenlijk jammer dat er niet meer afleveringen op stonden.

Big Jeff

Een animatieserie over een naakte man op rolschaatsen. Nogal, eh… apart. Jeffs piemel bungelt eigelijk voortdurend in beeld. En dat is de enige houvast die je hebt, want verder gaat elke aflevering in moordtempo van de ene grap naar de andere. Ik vond het wat lastig te volgen. Opvallend is wel dat dit geen stopmotion is, maar een tekenfilmserie: een afwijkende keus voor Aardman. De vier afleveringen op Aardman’s Darkside duren ieder overigens nog geen twee minuten. Deze serie moet bij mij geloof ik nog een beetje groeien.

Angry Kid

Angry KidTwaalf episodes van Angry Kid staan er op deze dvd, plus nog de speciale aflevering Angry Kid’s Darkside. ‘Episode’ is een wat groot woord, want ze zijn ultrakort. De ene aflevering is geestiger dan de andere. Ik ben vooral geboeid door de manier waarop deze serie gemaakt is: Angry Kid is gewoon een acteur, maar dan met een masker op. Een heel bijzondere manier van stopmotion. Het lijkt handig (je hoeft immer alleen het hoofd te animeren, niet de rest van het lijf), maar aan de andere kant: die acteur moet wel verrekte stil kunnen zitten. Fascinerend.

Shorts

Tenslotte staan er als bonus ook nog drie korte filmpjes uit het Aardman-archief op de dvd: Boxed In, Out Of Joint en Ramble On. Ik vond ze niet heel geweldig. Maar dat maakte me niet zo uit, na het enorme plezier dat ik had bij het kijken van vooral Rex the Runt en A Town Called Panic. Ik vroeg me meteen af: is er meer te krijgen van deze series?

Andere dvd’s

Zoals je kunt zien, heb ik hierboven dvd-hoesjes als illustraties gebruikt. Dus er zijn wel degelijk dvd’s te krijgen, al moet je er enige moeite voor doen. Het eerste seizoen van Angry Kid was al op dvd verschenen in Engeland, en die dvd kunnen we hier dus ook moeiteloos afspelen. Rex the Runt is een prachtige boxset in Amerika verschenen, maar is volgens Amazon een region 1-dvd (voor Amerika en Canada). Andere sites (waaronder Wikipedia) beweren dat de box regionfree is. (Iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen?) Region-problemen zijn er ook met A Town Called Panic, waarvan in Australië een dvd is verschenen (regio 4; ook lastig dus). Heb je geen regiovrije dvd-speler, dan ben je voorlopig dus aangewezen op de compilatie op Aardman’s Darkside… en blijft het hopen op Europese dvd-releases van deze geweldige serie!

Geplaatst door onder Dvds/blu-rays