06/04/2006

Er is er één jarig, hoera-hoera…

Animatieblog viert feest! Vandaag is namelijk de honderdste verjaardag van de animatiefilm. Wat in 1906 begon met een schoolbord, een krijtje en een camera, is nu uitgegroeid tot een miljoenenindustrie. We vieren het hier natuurlijk met het filmpje waar het 100 jaar geleden allemaal mee begon!

Hoe het begon…

James Stuart BlacktonJames Stuart Blackton was een sneltekenaar in een rondreizend gezelschap van artiesten. Zo’n tekenaar die razendsnel je portret tekent. Hij werd ‘The Komikal Kartoonist’ genoemd. Maar Blackton wilde zijn dagen niet blijven vullen met het tekenen van onbekende hoofden.

Nadat Thomas Edison en William Dickson de kinetoscoop (ook wel ‘kijkkast’ genoemd) hadden uitgevonden, richtte Blackton samen met Albert E. Smith de allereerste filmstudio ter wereld op: Vitagraph Motion Pictures.

Het duo specialiseerde zich vooral in ‘trick films’: films waarin de camera bijvoorbeeld midden in een scène werd stilgezet om iets uit het decor te verwijderen. Alle acteurs moesten stokstijf blijven staan zolang de camera uitstond. Als hij weer ging lopen, mochten ze verder acteren. Het leek in de film dan net of er iets op magische wijze was verdwenen. Ook belichtten ze films soms twee keer, zodat er spookachtige beelden ontstonden. Het waren de eerste ‘special effects’.

Het allereerste filmpje

Humorous Phases of Funny FacesIn 1900 begon Blackton zijn razendsnelle tekentalent al eens te gebruiken in films. Maar zijn echte doorbraak kwam in 1906: hij maakte toen het filmpje Humorous Phases of Funny Faces. Blackton deed eigenlijk hetzelfde als in de eerdere ‘trick films’: hij zette de camera stil. Maar nu niet één of twee keer, maar na ieder beeldje. Hij richtte de camera op een schoolbord, en tekende er met krijt een mannetje op. Hij filmde steeds en fractie van een seconde, zette de camera dan stil, tekende er wat bij op het bord, en filmde weer een fractie van een seconde. Al die stilstaande beelden achter elkaar, leverden een bewegend filmpje op. Hollywoods eerste animatiefilm was geboren.

Bekijk het zelf

Humorous Phases of Funny FacesBlacktons animatiefilmpje is gelukkig bewaard gebleven, en kan op internet gratis worden bekeken. Je vindt het filmpje onderaan, of je kunt het hier downloaden. Het is een filmpje van 26 MB, dus je kunt hem beter eerst even downloaden (rechtermuisknop, “Doel opslaan als…”). Kijk er eens naar… en je zult merken dat het een filmpje is dat je zelf had kunnen maken. Als je tenminste net zo goed kan tekenen. Wat dat betreft is er in 100 jaar veel veranderd… want het gevoel dat je het zelf ook zou kunnen maken, heb je bij Ice Age 2 toch niet echt meer…

Humorous Phases of Funny Faces

Geplaatst door onder Kortfilms