22/03/2006

Animatieserie Mr Bean op dvd

Mr BeanGisteren liep ik in de Albert Heijn tegen iets onverwachts op: dvd’s met de animatieserie van Mr Bean. Uiteraard kon ik het niet laten liggen, en dus toog ik met een Bean-dvd tussen de bleekselderij en de halfvolle melk naar de kassa…

Mr Bean leidt al een tijdje een tweede leven als tekenfilmfiguur, al is dat de meeste mensen in Nederland ontgaan. Misschien dat daar verandering in komt nu een deel van de 52 afleveringen van de tekenfilmserie ook in Nederland verkrijgbaar is op dvd; ze liggen dus zelfs in het schap van de Albert Heijn. Hier maar meteen een bespreking!

Wat staat erop?

Eerst maar even de feiten. Ik heb gisteravond dvd Nummer 1 bekeken. (Er is ook een Nummer 2.) Op het discje staan 8 afleveringen, die elk 11 minuten duren. Daarnaast is er een ‘making of’-documentaire en een spelletje. Het dvd-doosje vermeldt een speelduur van ongeveer 90 minuten, maar dat is iets te bescheiden: de ‘making of’ is daar nog niet in meegeteld. Voor de prijs van €9,95 krijg je dus wel genoeg.

Is het wat?

Dan de hamvraag: is het leuk? Ik ben zelf een grote fan van Mr Bean. Ik kan me nog herinneren dat ik hem voor het eerst zag. Het was de aflevering waarin hij naar het restaurant gaat om eenzaam zijn verjaardag te vieren. Ik zat te schaterlachen op de bank. Ik heb sindsdien alles van Bean gezien. Ik vond het enorm jammer dat de serie destijds stopte, al zag ik wel in dat de formule misschien uitgewerkt raakte: de latere afleveringen waren al lang niet meer zo sterk als de eerdere. En de film Bean was wel geestig, maar eigenlijk ook een herhaling van zetten.

Tekenfilmserie

Mr BeanToen ik een paar jaar geleden over de tekenfilmserie hoorde, dacht ik dan ook dat dit een uitmelk-product was van de betrokken maatschappijen. Rowan Atkinson had zijn Mr Bean-pak immers in de wilgen gehangen, en dus besloten de productiemaatschappijen om dan maar een tekenfilmfiguurtje in het leven te roepen om het razend populaire karakter winstgevend te houden. Dat gevoel had ik erbij. En ik vreesde dat een kwalitatief magere vertoning zou zijn.

Team

Maar dat was niet terecht. Want het eerste wat me opviel toen ik de dvd bestudeerde (en vooral de making-of was zeer verhelderend), was dat een groot deel van het creatieve Bean-team weer samen is gekomen om deze animatieserie te maken. Niet alleen Rowan Atkinson was erbij voor de stem van Mr Bean, maar ook Bean-schrijver Robin Driscoll deed mee, en Bean-componist Howard Goodall was er ook weer bij betrokken.

Stem

En Rowan Atkinson beperkte zich niet tot het inspreken van de stem. Met heel veel plezier bekeek ik de making-of-documentaire, waarin blijkt dat Atkinson een zeer zware stem heeft gehad in het geheel. Elke aflevering van 11 minuten werd vooraf gegaan door acht uur productieoverleg, en Atkinson was er constant bij. Acht uur per aflevering, en dat voor 54 filmpjes! Opvallend is hoe zeer Atkinson zijn stempel drukt op de animatie. Scène voor scène, of beter gezegd beeld voor beeld, worden de afleveringen doorgenomen. En het gaat om details: Mag Bean hier een trekje in zijn oog hebben? Houdt-ie zijn ogen open of dicht als hij omvalt? Rowan Atkinson kruipt tijdens de vergaderingen constant in de rol van Bean, alsof hij het zelf even uitprobeert. En zijn oordeel is meteen definitief.

Acteren

Mr BeanDaarna zien we hoe Atkinson een groot deel van de scènes acteert. Zijn bewegingen worden in Londen opgenomen, en vervolgens op een bandje naar Boedapest gestuurd, waar de animatiestudio zit die het allemaal uit moet tekenen. Je kunt die beelden naast de animaties houden, en je zult zien: het is exact hetzelfde. Tenslotte kruipt Atkinson in een spreekcel in een Londense studio, om Bean’s stem op te nemen. Dat is vooral veel gekreun en gemompel, want echte dialogen zitten er niet in. (Maak je dan ook geen zorgen dat er geen ondertitels op de dvd staan… die zijn compleet overbodig, je verstaat Bean toch niet, behalve als hij “Teddy!” of iets dergelijks roept.) Het is opvallend hoe Atkinson in de studio – puur op basis van een paar storyboards – de geluiden van een complete scène acteert. Hij heeft héél duidelijk in zijn hoofd zitten hoe iedere scène eruit moet zien, en hoe lang elke handeling moet duren. Dat is knap.

Animatie

Vervolgens zien we in de making-of nog beelden van de animatiestudio in Boedapest, die de duizenden tekeningen met de hand maakt. Opmerkelijk is dat de uiteindelijke animatie er loeistrak uitzien; welhaast alsof het in Flash gemaakt is. Maar de originele pentekeningen zijn veel natuurlijker. Het is pas bij de clean-up in de inkleuring (die vermoedelijk wel op de computer gebeurt) dat het beeld er zo strak uit gaat zien. Persoonlijk vind ik dat de onbewerkte pentekeningen ook wel hun charme hebben… gelukkig kun je daar ook een en ander van zien in de documentaire.

Beeldverhalen

Wat is vervolgens het resultaat? De Mr Bean-filmpjes zijn zonder meer erg leuk. Het is ook eindelijk weer eens animatie waar het puur om beeld gaat: er is nauwelijks tekst, er wordt niks ‘uitgelegd’. Geen eindeloos geklets met minimale animatie. Wat dat betreft zijn het allemaal echte beeldverhalen. Voor de animatieliefhebber een genot.

Absurditeit

Toch moet de geanimeerde Bean opboksen tegen de Bean die we allemaal al kenden. En daar zit misschien het enige minpuntje. Mr Bean doet absurde dingen. In de ‘echte’ serie was dat hilarisch. Vooral omdat je een echt mens dingen zag doen die haast te gênant voor woorden waren. De getekende Bean doet dat ook, maar het komt minder absurd over. Simpelweg omdat we van cartoonkarakters gewend zijn dat ze absurde dingen doen. De serie is daardoor nog wel erg vermakelijk, maar ik heb niet zitten schaterlachen op de bank. Zoals die eerste keer dat ik Bean zag.

Geplaatst door onder Dvds/blu-rays