10/02/2006

Wat moeten wij met een nieuwsgierig aapje?

Curious GeorgeVandaag gaat in Amerika de tekenfilm Curious George de bioscopen in. Een film over een nieuwsgierig aapje dat van Afrika naar New York reist, en daar vooral heel veel ontdekt. Want George is nogal nieuwsgierig. Een film van Ron Howard, met de stemmen van onder andere komiek Will Ferrell en actrice Drew Barrymore, en liedjes van Jack Johnson.

Die namen klinken interessant, maar laat ik je meteen waarschuwen: Curious George is een èchte kinderfilm. Gebaseerd op klassieke kinderboekjes. Bij benadering voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar. En wat ik van de film heb gezien, geeft niet de indruk dat de makers hebben geprobeerd er voor volwassenen ook iets leuks in te stoppen. Ben je volwassen? Sorry, dan ben je gewoon niet de doelgroep!

Oude succesformule

Dat is een opvallende omslag. Jarenlang was juist de ‘gelaagde familiefilm’ het heersende succesmodel voor animatiefilms. Disney had jarenlang succes met films die voor zowel kinderen als volwassenen interessant waren. Kinderen genoten van het lieve en ook zielige verhaaltje van The Lion King; volwassenen hadden gespreksstof over de verwijzingen naar nazi-Duitsland die erin zaten. Het was jarenlang de geprezen succesformule.

Emancipatie!

Maar dat is niet meer zo. Films als Tim Burtons Corpse Bride en Hoodwinked richten zich puur op volwassenen. Het ‘familie’-sfeertje is afgeschud. Eigenlijk emancipeert de animatiefilm daarmee. Niet langer wordt animatie als iets ‘kinderachtigs’ gezien, maar als een kunstvorm die ook voor volwassenen boeiend is. Animatiefilms worden volwassener, en het is dan ook niet meer dan logisch dat er tegelijkertijd films verschijnen die zich puur op jonge kinderen richten. Zoals Curious George. Iets voor ons? Nou nee. Al is de soundtrack met liedjes van troubadour Johnson wel het beluisteren waard.

Trailer voor Curious George

Geplaatst door onder Films, Trailers