22/02/2006

Trailer voor Asterix en de Vikingen

Asterix en ObelixGoed nieuws voor alle Asterix-fans. Na alle ophef over het stripalbum Het geheime wapen – een album dat volgens de meeste liefhebbers de naam Asterix onwaardig is – lijkt het erop dat er nu weer iets goeds aankomt: de tekenfilm Astérix et les Vikings. Asterix en de Noormannen dus. Een film waarvan de eerste beelden er goed uitzien.

Lang geleden

Het is alweer de achtste Asterix-tekenfilm. En eigenlijk is het best verwonderlijk dat-ie er komt. De laatste animatiefilm van Asterix stamt uit 1994; inmiddels 12 jaar geleden. De belangrijkste reden voor het uitblijven van nieuwe tekenfilms, was dat er de laatste jaren twee live action films van Asterix zijn verschenen, die commercieel een veel groter succes waren dan de tekenfilms. Een derde film, over Asterix en de Olympische Spelen, is in de maak.

Deens

Asterix en de VikingenWaarom nu dan toch opeens een nieuwe tekenfilm? Het heeft alles te maken met de Franse tv-zender M6. Die wilde al jaren een cartoonserie van Asterix. Maar Albert Uderzo – tekenaar van Asterix – hield dat altijd tegen. Hij wilde geen tv-serie. Wèl wilde hij akkoord gaan met een nieuwe tekenfilm, maar hij was er nog niet uit wie die dan zou moeten produceren. Maar toen hij Help! I’m a Fish zag, was hij er meteen uit. De makers van die tekenfilm moesten ook de nieuwe Asterix-film maken. Het was de Deense productiemaatschappij A.Film. En dus werd de nieuwe film een samenwerking tussen M6 en A.Film. Een verhaal was door de samenwerking met de Scandinaviërs ook snel gekozen: het lag voor de hand het stripalbum Asterix en de Noormannen te verfilmen.

Trailer

Asterix en de VikingenVoor de echte Asterix-fan wordt het hier spannend. Want wat voor geintjes halen de filmmakers met het oorspronkelijke verhaal uit? Laten ze het intact, of geven ze er een heel eigen draai aan? Op dat laatste zitten Asterix-fans doorgaans niet zo te wachten. Helaas voor hen: wie de trailer van de film bekijkt, ziet al meteen dat de filmmakers zo hun eigen ideeën over het verhaal hadden.

Locatie

Niet dat ze weer eens het onzalige idee hadden om verschillende albums door elkaar te husselen (zoals in de tekenfilms Astérix et la Surprise de César en Astérix et le Coup du menhir). Maar een groot verschil is er toch wel: in het stripalbum komen de Noormannen naar Gallië, en blijven Asterix en zijn dorpsgenoten in hun eigen dorp. In de film komen de Noormannen ook naar Gallië, maar ze ontvoeren Hippix, en Asterix en Obelix moeten naar het koude noorden afreizen om hem te redden. Op een bepaald moment verkleden de twee Galliërs zich als Noormannen om bij Hippix te komen. Er zitten ook wat nieuwe personages in het verhaal, zoals Abba, de dochter van de Noormannenleider. Een mooie schone uiteraard, en Hippix valt als een blok voor haar.

Namen

Asterix, Hippix en ObelixOverigens, ik noem steeds de naam Hippix, omdat dat in mijn oude Asterix-album de naam is van de jonge Galliër uit Lutetia, die volgens zijn vader te verwijfd is geworden in de grote stad, en naar Asterix en zijn dorpsgenoten wordt gestuurd om een echte man te worden. Namen zijn echter een punt van discussie in Nederlandstalig Asterix-land. Een aantal jaren geleden achtte de Nederlandse uitgever het noodzakelijk de namen van een heel aantal Asterix-personages te veranderen. De bard, die al sinds mensenheugenis Assurancetourix heette, heet nu opeens Kakofonix. En stamhoofd Abraracourcix moest opeens Heroïx heten. Dat zou goed zijn voor de jeugdige lezers, maar het gevolg is dat niemand meer weet hoe je die karakters nou moet noemen. Ik zeg dus Hippix, maar misschien dat-ie in nieuwe herdrukken anders heet. En misschien dat-ie in de Nederlandstalige versie van de film nog wel weer anders heet, want zijn Engelse naam is Justforkix. Dat is een lettergreep meer dan Hippix, dus grote kans dat de naam om nasynchronisatie-redenen wordt gewijzigd in iets met drie lettergrepen.

Lijnen

Maar laat ik niet alleen klagen. Bij het zien van de trailer, viel me meteen op dat de animatie er erg goed uitziet. Opvallend is ook dat de lijnen van de karakters overeenkomen met de lijnen zoals Uderzo die tekent in zijn albums. Voor het eerst werd ik eigenlijk ècht enthousiast om Asterix bewegend te zien. Maar dat mag ook wel… want met 26 miljoen dollar, is Astérix et les Vikings de duurste Europese tekenfilm ooit gemaakt. De film verschijnt 27 april in de bioscopen.

Trailer voor Astérix et les vikings

Geplaatst door onder Films, Trailers